Obvestilo

Logatec: s soglasjem do kratkoročnih rešitev za prostorsko stisko v OŠ 8 talcev

Logaški svetniki so na izredni seji soglasno  sprejeli kratkoročne rešitve za prostorsko stisko v šoli 8 talcev, medtem ko se dolgoročno reševanje te pereče problematike odmika v prihodnost, saj se s  stisko srečujejo tudi na OŠ Tabor, večajo pa se tudi potrebe po novih vrtčevskih prostorih.

Na pobudo treh svetniških skupin je v Logatcu sinoči potekala izredna seja občinskega sveta, ki so jo namenili iskanju rešitev za vse hujšo prostorsko stisko v Osnovni šoli 8 talcev. Ravnateljica Karmen Cunder je med razlogi za tako stanje izpostavila uvedbo devetletke in učnih skupin, ki jih je le-ta prinesla, nove dodatne skupine pri izbirnih predmetih in številne učence s posebnimi potrebami, ki jih je na tej šoli kar 70.

Mojškerc: Dolgoročna rešitev je prestavitev vrtca na drugo lokacijo

Zoran Mojškerc, predstavnik sklicateljev izredne seje, je za Novice z Notranjske povedal: »Kar zadeva kratkoročne rešitve, smo prišli do soglasja, medtem ko se mnenja krešejo glede dolgoročne rešitve. Sklicatelji namreč predlagamo enkratno, dolgoročno rešitev, ki bi Logatec rešila za 10, 15 let, hkrati bi dobili nov sodoben vzgojno-izobraževalni objekt. Žal pa se vnovič srečujemo z nekim krpanjem, ki dolgoročno – kot je povedal tudi župan – ne bo vzdržno in bo treba čez pet let ponovno razmišljati o širitvah, kar pa pomeni, da bo vse skupaj podražilo investicijo za rešitev OŠ 8 talcev.«

Med kratkoročnimi rešitvami Mojškerc navaja prostora na Notranjski 4 in 14, to sta Galerija sonca JSKD in učilnica za teoretični pouk v Glasbeni šoli ter male vadbene prostore v večnamenski športni dvorani. Dolgoročna rešitev, ki jo zagovarjajo sklicatelji izredne seje, pa je prestavitev vrtca na drugo lokacijo, pri čemer je mogoče dobiti sofinanciranje iz Eko skladov v višini 50% upravičenih stroškov.

Z omenjenimi kratkoročnimi rešitvami se strinja tudi župan Berto Menard, ki pa rešitev za 10 oz. 15 let vidi v tem, da »… v OŠ 8 talcev dobimo od šest do deset razredov, uredimo kuhinjo in druge potrebne parametre, dolgoročno pa moramo s podrobnejšimi prostorskimi načrti zagotoviti vsaj dve lokaciji, kjer bo možno zgraditi novo, 4. osnovno šolo in enega ali dva vrtca. Eden se že načrtuje v Hotedršici, za drugega pa naj bi pridobili zemljišče med Dolnjim in Gornjim Logatcem.«

Občina se bo morala zadolžiti

Župan je zanikal očitke nekaterih svetnikov o pasivnosti in poudaril, da gradnja nove šole prej kot v petih do sedmih letih ni mogoča, saj ne država ne občina nimata denarja in se bo treba za to zadolžiti.

 K iskanju dolgoročne rešitve prostorske problematike OŠ 8 talcev Logatec bodo po sklepu občinskega sveta pristopili z oblikovanjem posebne delovne skupine, ki jo bodo sestavljali po en predstavnik svetniške skupine zastopane v Občinskem svetu Občine Logatec.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja