Obvestilo

Logatec vnovič gostil notranjsko koordinacijo upokojencev

Srečanja v Centru veteranov Logatec so se na eno redkih sončnih nedelj v zadnjih mesecih poleg Notranjcev udeležili tudi  upokojenci iz Postojne in Idrije.

Društvo upokojencev Logatec, v katerega imenu je udeležence uvodoma pozdravil predsednik Vladislav Puc,  organizacijo skupnega srečanja prihodnje leto predaja Vrhničanom, še ta mesec pa bodo, kot je povedal, podpisali pogodbo o pobratenju s hrvaškimi upokojenci iz Ivanič Grada in Vrbovca, saj bodo skupaj laže pridobivali evropska sredstva. Puc je sicer kot uspešno ocenil dveletno vodenje koordinacije, ki jo po Vrhniki prevzema Cerknica. Podpisa pogodbe o pobratenju naj bi se 27. septembra udeležila tudi slovenski veleposlanik na Hrvaškem in hrvaški v Sloveniji.

Upokojenci-Puc

Kulturni program je bil v znamenju zborovskega petja, nastopili so pevski zbori najrazličnejših sestav, ki so ob koncu zapeli tudi skupaj.

Slavnostni govornik, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana in predsednik Evropskega združenja organizacij starejših in za starejše, Marjan Sedmak,  je v nagovoru med drugim poudaril, da bi morali v prid boljšemu življenju upokojencev vnovič uvesti usklajevanje pokojnin s povprečno plačo. »Pokojnine so v zadnjih letih, odkar ni usklajevanja, padle za vsaj 6 do 7 odstotkov  za vse upokojence. Zdaj smo že približno v razmerju, ko pokojnine znašajo pičlih 61 odstotkov povprečne plače. To preprosto pomeni, da smo na tistem robu, ko neusklajevanje že resno ogroža eksistenčne možnosti starejše populacije,« pravi Sedmak. Po njegovem mnenju enkratni letni dodatek ali regres, kot ga poimenuje predsednik Desusa Karel Erjavec,  ne zadošča, saj je to razmeroma majhna vsota v primerjavi  s tem, kar upokojenci izgubljajo  zaradi neusklajevanja pokojnin. Zato bi morali, poudarja, v naslednjih letih najti ustreznejšo rešitev.

Upokojence sta pozdravila tudi logaški župan Berto Menard in predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh, sledilo pa je druženje ob  glasbi do večernih ur.

Upokojenci-publika

Blanka Markovič Kocen

Foto: B. M. K., R. K.

 

Ne spreglejte

Začelo se je 53. državno tekmovanje mladih glasbenikov TEMSIG

Končal se je prvi tekmovalni dan že 53. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije – TEMSIG, ki smo …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja