Obvestilo

»Lojz Lokomotiva« ponovno zmagovalec kolesarske Dirke okoli Slovenije. Dirka je postregla tudi z novim rekordnim časom. POGLEJTE VIDEO

Alojz Poglavc je novi stari junak ekstremne kolesarske preizkušnje DOS-RAS Extreme – v 46 urah in 45 minutah (povprečna hitrost 25,80) je obvozil dobesedno celotno Slovenijo in zmagal v kategoriji posameznikov. Letošnjo dirko pa je zaznamovala tudi zvezniška zasedba četvork Erik Team, ki je postregla z rekordnim časom 35 ur in 15 minut (povprečna hitrost 34,21).  

1.220 kilometrov, 205 slovenskih krajev, 86 slovenskih občin. Osnovi podatki 11. Dirke okoli Slovenije sami po sebi kažejo na razsežnosti te ultra-maratonske kolesarske preizkušnje, a to je šele začetek. K temu prištejte še približno 18.500 višinskih metrov vzponov, praktično nič spanja, močno točo na 610 kilometru dirke in vse napore, ki jih morata premagati telo in um, in še vedno si boste težko predstavljali kaj vse preživljajo tekmovalci. Še težje si je predstavljati veselje, ki ga po štiridesetih, petdesetih ali celo več kot šestdesetih urah kolesarjenja doživijo ob prihodu nazaj v Postojno.

Neskončni kilometri klancev so kaznovali tiste, ki so štartali prehitro in nagradili kolesarje, ki so se lotili dirkanja preudarno. »Lažje je prvič zmagati, kot ubraniti lanski naslov zmagovalca,« je opisal svojo pot okoli Slovenije Alojz Poglavc, ki je že drugo leto zapored zmagal v kraljevi kategoriji posameznikov in v cilj v Postojni prišel vidno izčrpan.

Nekaj manj kot eno uro je zaostal Boris Praznik, na tretje mesto v kategoriji moških do 50 let pa je prikolesaril Avstrijec Philipp Kaider, ki je z najhitrejšim vzponom na Vršič osvojil znameniti Pokal Jureta Robiča, ki ga organizator podarja za najhitrejši vzpon na Vršič v spomin na našega ultra kolesarja.

Slogan dirke »Začuti legende. Bodi legenda.« je zgovoren – v prvih letih te dirke je kraljeval Jure Robič, kasneje Marko Baloh, tokrat pa v ekipi Erik Team skupaj z zvenečimi imeni slovenskega kolesarjenja Matejem LovšetomErikom Rosensteinom in Iztokom Melanškom prvi v kategoriji štiric, ki je že pred dirko napovedala naskok na rekord trase.

Na dirki so bili tudi vrhunski tuji ultra-maratonski kolesarji, ki so vsi po vrsti hvalili lepote Slovenije in visok nivo organizacije. Povsem nova organizacijska ekipa od lanskega leta nadaljuje tradicijo in prejema pohvale. Ob tem je razveseljivo tudi, da je dobra polovica tekmovalcev (in dve tekmovalki, Švicarka Isa Pulver in Italijanka Angela Perin) na dirki nastopila prvič, večina jih ob tem že kuje načrte za prihodnje nastope.

Letošnjo dirko so zaznamovali tudi nekateri novi vzponi, saj bo bili organizatorji zaradi večjega števila gradbenih del na slovenskih cestah, primorani traso speljati po novih poteh. Na poti preko Graške gore v bližini Slovenj Gradca so nekateri tekmovalci naleteli na močno nevihto, ki jih je presenetila s točo.

Dogajanje v Postojni so organizatorji zaključili z 6-urnim dobrodelnim kolesarjenjem okoli Postojne, katerega se je udeležilo 95 kolesarjev iz celotne Slovenije. Z zbranimi sredstvi v okviru Fundacije Jureta Robiča, bodo na kolesarske počitnice odpeljali otroke, ki si teh ne morejo privoščiti.

www.racearoundslovenia.si

Video: Blaž Oman

 

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja