Obvestilo

Lojze Peterle na pogovornem večeru v Logatcu: »V Sloveniji se je spremenilo razumevanje vloge politike.«

V Domu Marije in Marte v Logatcu je konec preteklega tedna v organizaciji lokalnega odbora NSi potekal pogovorni večer z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom na temo Skrb za Slovenijo v spreminjajoči se Evropi.

Moderator pogovora prof. dr. Anton Gosar je med drugim izpostavil vprašanja, kako se gradi politika, kako se vodi država in kako se država umešča znotraj Evropske unije. Lojzeta Peterleta je označil kot človeka velikih ambicij, saj je poleg geografije doštudiral tudi zgodovino in ekonomijo in dosegel pomembne politične funkcije. Izpostavil je njegove poskuse, da bi združeval in poudaril, da je Peterle prejel številna priznanja, a je med njimi mnogo več mednarodnih kot slovenskih.

Peterle je Evropski parlament označil kot hišo odločanja, v kateri zelo rad dela. Njegova glavna prioriteta v Evropskem parlamentu je zdravje, dejaven pa je tudi na zunanjepolitičnem področju.

Po Peterletovem mnenju se je v Sloveniji spremenilo razumevanje vloge politike. Namesto služenja državi je po njegovem mnenju začelo prevladovati prisvajanje oblasti. Dokler bodo mladi odhajali iz Slovenije, ker se tu ne počutijo dobro, je s to državo nekaj hudo narobe, poudarja. Kar zadeva hrvaško zgodbo, pa pravi, da premier Cerar in zunanji minister Erjavec govorita različno – kako naj torej zmagamo?  V krizi, ki se je nekoliko olajšala, Evropa po Peterletovem prepričanju potrebuje več kot samo Francijo in Nemčijo, da bi stopila na pot napredka.

In kako se bo Lojze Peterle usmeril v prihodnosti? »Statistično sem že v letih, a se počutim zdravega, zato ne izključujem vnovične kandidature na evropskih volitvah,« pravi.

Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Inovativna uporaba svinjskega mesa navdušila gostinske ponudnike na Festivalu Koline 2023 na Zelenem krasu

V sklopu Festivala Koline 2023 na Zelenem krasu je v Bistro Perspektiva v Velikem Otoku …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja