Obvestilo

Lokalne skupnosti čakajo na pojasnila glede namestitve migrantov

Predstavniki lokalnih skupnosti, kjer naj bi po dosedanjih predvidevanjih namestili morebitno povečano število migrantov, o tem še niso bili uradno obveščeni. Zato so v odzivih previdni, saj čakajo na pojasnila pristojnih, kaj se od njih pričakuje. Medtem ko se je v Postojni  na to temo v ožji sestavi že sešel občinski štab civilne zaščite,  bo v ponedeljek popoldne o tem, kaj je treba narediti, razpravljal tudi logaški štab civilne zaščite. Logaški župan Berto Menard sicer poudarja, da jih o morebitnem prihodu beguncev v Logatec ni obvestil še nihče. V torek bodo o begunski problematiki razpravljali tudi v državnem zboru.

Lokacije še niso konkretno določene

Na notranjem ministrstvu sicer lokacij za nastanitev migrantov na še ne navajajo  konkretno. Za prvo in drugo fazo omenjenega načrta so potencialne kapacitete sicer opredeljene, vendar se o dokončnih še pogovarjajo in naj bi bile znane v prihodnjih desetih dneh. Oceniti namreč morajo primernost lokacij z vidika logistike in oskrbe. Ko bodo lokacije znane, se bodo o tem pogovorili tudi s predstavniki lokalnih skupnosti.

V  Postojni za zdaj pričakujejo 50 beguncev, ki jih bo sprejel center za tujce, po besedah župana Igorja Marentiča pa se zaradi izkušenj pri obravnavanju preteklih izrednih situacij v občin pripravljajo tudi na potencialno povečanje števila prebežnikov.

Župan Občine Logatec Berto Menard je povedal, da so na ministrstvo za notranje zadeve naslovili vprašanje, kaj država pričakuje od lokalne skupnosti ob morebitni začasni nastanitvi beguncev v omenjenih objektih.

“Občina Logatec je izrazila željo, da jo vlada oziroma resorno ministrstvo čim prej seznani o morebitni nastanitvi beguncev in pričakovanih uslugah, ki naj bi jih beguncem nudila občina, nenazadnje tudi zaradi pravočasnega in ustreznega informiranja lokalne skupnosti in seveda tudi pravočasne organizacije potrebnih aktivnosti,” je dejal Menard.

Med možnimi dodatnimi lokacijami za sprejem beguncev je tudi počitniški dom na Debelem Rtiču, vendar tudi na ankaranski občini v zvezi s tem za zdaj še niso dobili nobene uradne informacije.

Blanka Markovič Kocen

Foto: mzz.gov.si

 

 

 

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja