Obvestilo

Lonstroff Slovenija prevzema ključno vlogo v švicarski družbi Lonstroff

Tovarna medicinskih elastomerov švicarske družbe Lonstroff v Logatcu je prvič po začetku redne proizvodnje odprl svoja vrata novinarjem.  Trenutno proizvodnja, ki večinoma obsega izdelavo zamaškov za epruvete za odvzem krvi ter zamaškov za infuzijske vrečke in steklenice, deluje na približno 20 % polne zmogljivosti, do konca leta pa se bo povečala na 30 %,  je med drugim povedal Naofumi Harada, višji izvršni direktor Sumitomo Rubber Industries. Predstavniki družbe so se na novinarski konferenci dotaknili tudi nakupa zemljišča v Logatcu in z njim povezane notranje preiskave ter preiskave specializiranega državnega tožilstva.

 Za Lonstroff, ki je v lasti japonske Sumitomo Rubber Industries, je Logatec ključna lokacija za rast podjetja na področju medicinskih elastomerov v Evropi in drugod, hkrati pa postaja največja tovarna izdelkov za uporabo v medicini v skupini. Trenutno proizvodnja, ki večinoma obsega izdelavo zamaškov za epruvete za odvzem krvi ter zamaškov za infuzijske vrečke in steklenice, deluje na približno 20 % polne zmogljivosti, do konca leta pa se bo povečala na 30 %. »Na srečo covid-19 ni pomembneje vplival na našo proizvodnjo v Sloveniji. Da bi zaščitili zdravje sodelavcev na lokaciji in preprečili okužbe, smo proizvodnjo ustavili za dva tedna. Trenutno ne pričakujemo, da bo zdravstvena kriza pomembno vplivala na naše načrtovane prihodke za to leto,« je pojasnil dr. Peter Weber, direktor družbe Lonstroff medicinski elastomeri.

Nakup zemljišča – neškodljiva poslovna odločitev

Nakup zemljišča je bil tudi predmet preiskave Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije. Okrožno sodišče v Ljubljani je 5. junija letos izdalo Sklep, s katerim odpravlja začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi, ki ga je predlagalo specializirano državno tožilstvo v predkazenskem postopku. Kot je navedeno v obrazložitvenem delu Sklepa, je bilo omenjeno začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi odpravljeno na predlog specializiranega državnega tožilstva, saj le-to ni našlo zadostnih dokazov, ki bi potrdili očitano kaznivo dejanje osumljencev, med katerimi je bil tudi dr. Peter Weber. Kot ugotavlja sodišče, v nakupu zemljišča tako ni bilo elementov kaznivega dejanja, ampak je bila to poslovna odločitev, ki je bila neškodljiva za družbo Lonstroff.

 V naslednjih dveh letih 130 novih zaposlitev

Trenutno zaposlujejo 62 ljudi, ki so vsi zaposleni s polnim delovnim časom. V skladu z načrtom nameravajo do konca leta zaposliti 10 do 20 oseb, v obdobju naslednjih dveh do treh let pa načrtujemo še do 130 dodatnih zaposlitev. Večinoma bodo iskali kvalificirane delavce in inženirje vzdrževalce s poklicno ali strokovno izobrazbo.

Po Webrovih besedah bodo poslej veliko več sodelovali z mediji, saj je bila preiskava za to, kot pravi, velika ovira.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja