Obvestilo

Loška dolina: Mladi potrebujejo priložnosti v regiji

Pod geslom Rastimo skupaj je v Medgeneracijskem centru Gaber v Starem trgu pri Ložu minuli konec tedna potekalo deveto v sklopu dvanajstih obiskov po mladinskem sektorju Slovenije, ki jih na pobudo Urada RS za mladino organizira Mladinski svet Slovenije v sodelovanju z mladinsko mrežo MaMa in zavodom Movit.

Gostitelj, loški župan Janez Komidar o tem, kako aktivirati mlade:

IC_B0012

Namen srečanja je bil spodbuditi odločevalce, da postanejo nekoliko bolj občutljivi za potrebe in želje mladih ter slednje v regiji povezati.  Srečanja z mladimi iz regije in širše so se udeležili tudi dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo in javno upravo, dr. Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino, ter Janez Komidar in Marko Rupar, župana Loške doline in Cerknice.

Temo prvega dela posveta, Beg možganov iz regije, je minister Gašperšič dopolnil z mnenjem, da gre za vprašanjem, s katerim se sooča Slovenija v celoti, predvsem zato, ker je bilo v zadnjih časih zelo težko dobiti zaposlitev. Minister je ob tem izrazil optimizem, češ da je vlada sprejela programe v prid večjemu zaposlovanju mladih, ki po njegovih besedah že kažejo rezultate. Po njegovih besedah bo treba vlaganja v razvoj cest in železnic še okrepiti, saj bodo boljše prometne povezave pripomogle k razvoju gospodarstva in s tem tudi k zaposlovanju.

»V analizah smo ugotovili, da je ključ do aktivacije mladih na lokalni ravni,« je poudaril Peter Debeljak, direktor Urada RS za mlade, ki je beg možganov označil kot posledico širših okoliščin. »Po statistikah smo Slovenci najmanj mobilni – mladi se težko odpravijo od doma.«

»Ko bomo tujemu kapitalu odprli vrata, bo tudi zaposlovanja več,« pa je prepričan Marko Rupar, župan Cerknice, kjer v zadnjem letu beležijo celo priseljevanje. »V zadnjem letu se je v našo občino priselilo 1.500 ljudi,« je dejal. Rupar pogreša samoiniciativnost mladih, ki se morajo, kot je dejal, sami tržiti.

Janez KOmidar se je navezal na delovanje Medgeneracijskega centra Gaber, ki je, kot je dejal, ustvaril pogoje za povezovanje vseh generacij, društev in civilnih iniciativ. Glede zaposlovanja pa: »Ko bomo razvili dobre temelje gospodarstva, bomo ustvarili tudi boljše pogoje za zaposlovanje.«

Minister Peter Gašperšič:

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

LD-Mladi-omizje LD-Mladi-publika

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja