Obvestilo

Loška dolina s prenovljeno občinsko upravo in smelimi načrti

Matjaž Antončič, ki je po dolgih letih na županskem mestu v Loški dolini nasledil Janeza Komidarja, je svoj mandat leta 2022 začel, kot pravi »od začetka«, s samo pripravo dokumentacije za številne projekte. »Naša največja zmaga pa je, da smo 29. decembra 2023 na pristojno ministrstvo oddali vlogo za črpanje sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost, in to za tri projekte,« je uvodoma povedal  v pogovoru za regijski spletni portal Novice z Notranjske.

Zmanjševanje izgub na vodnem omrežju

Po njegovih besedah so v Loški dolini  v enem letu pridobili tri zelo zahtevna gradbena dovoljenja, tako za Rožnik kot za ultrafiltracijo  vodnega vira Obrh-Žaga in tudi Lož-Podlož samo legalizacijsko odločbo. »Vse sodi v sveženj vodooskrbe Loške doline in s tem tudi zmanjševanje izgub na omrežju, ki je bilo v lanskem letu prek 60-odstotno,« poudarja.

Občina ni zadolžena

Antončič kot prednost izpostavlja, da Občina Loška dolina ni obremenjena s krediti, je pa dejstvo, pravi, da je bila občinska uprava ob njegovem prihodu nepopolna. Manjkali so zelo pomembni kadri, priti je moral direktor občinske uprave, nikogar ni bilo za projekte in investicije, za okolje in prostor. »Vse smo praktično morali začeti znova, noben projekt ni bil pripravljen z gradbenim dovoljenjem, da bi lahko začeli s samo investicijo, z deli,« pravi sogovornik, ki je prepričan, da je to največja utež, ki je Loško dolino tiščala navzdol in v letu 2023 niso izvedli vsega, kar so načrtovali. »Končali pa smo nekaj lažje izvedljivih projektov, npr. podporni zid in cesto pri Šmarati, postavitev šotora nad baliniščem, za oba projekta je bilo treba pridobiti gradbeno dovoljenje, ampak je šlo za precej preprosto zadevo, in še nekaj manjših. Zatakne se pri služnostih, pri mnenjodajalcih, pri DRSV-ju.

Pomembni odnosi v lokalni skupnosti

Ampak moram reči, da smo v prvem letu mojega mandata, da smo vzpostavili zelo korektne odnose tako z mnenjodajalci kot z DRSV-jem in Upravno enoto Cerknica, ki se jim moram zahvaliti za korektno sodelovanje.« Antončič izpostavi tudi korekten odnos do soobčanov, ki so mu zaupali, da bo svoje obljube tudi izpolnil. »Mislim, da je velika zmaga v tem, da smo v javnosti nastopili z novo, močno spremenjeno občinsko upravo, kot institucija, ki je vredna zaupanja. Prepričan sem, da je to prej manjkalo ali pa je bilo, kot mi nekateri pravijo, to zaupanje zlorabljeno oz. okrnjeno. Če hočemo naprej graditi v tej skupnosti, je  ključnega pomena, da smo v dobrih odnosih z lokalno skupnostjo in zaupamo drug drugemu.«

Tudi prebivalstvo Loške doline se stara

»Po demografski strukturi se držimo ali smo še nekoliko slabši od povprečja Slovenije, staramo se, mladi se odseljujejo,« pravi sogovornik in obenem poudari, da so se v zadnjih dveh letih nekateri celo vrnili, npr. iz Logatca in od drugod, večinoma pa je še vedno dosti več smrti kot rojstev. »Na nas je, da skušamo ta trend obrniti. Problem ni samo slovenski, ampak tudi evropski. Dejstvo je, da nekatere občine na tem področju izgubljamo, druge, kot so Logatec, Vrhnika, tudi Cerknica, malo pridobivajo, tudi iz tega naslova, ker so bliže avtocestni osi z boljšimi povezavami do služb,« pravi loški župan, ki pa je  še zmeraj optimističen, » … da bi z nekim premišljenim investiranjem v občino, predvsem uravnoteženim investiranjem med osnovno infrastrukturo, kot je komunalna infrastruktura, in investicijami z dodano vrednostjo, npr. izgradnja športne dvorane, da se tudi mladim in otrokom omogoči neke dejavnosti, ta trend lahko obrnili.« Otroci in mladi iz Loške doline namreč zdaj na športne in druge dejavnosti hodijo v Cerknico ali še dlje.

Bo podružnična šola v Iga vasi zaprla vrata?

Župan Antončič izpostavi tudi dobrobiti zdravstvene postaje, o kulturni dom, medtem ko je v vrtcu in šoli na žalost, pravi, še dovolj prostora. Če se bo tako nadaljevalo, bo podružnična šola v Iga vasi celo zaprla vrata. »Tu torej še imamo nekaj rezerve.«

Od športne infrastrukture do skrbi za starejše

Ker sva se z županom pogovarjala tik pred obravnavo občinskega proračuna v prvem branju, je povedal, da je le-ta povsem usklajen v občinskem svetu, » … tako da ne pričakujem težav ne v prvem ne v drugem branju.« Pove, da je pol milijona evrov namenjenih za ureditev atletske steze s tartanom ter nogometnega igrišča z umetno travo, kar bo izvedeno že v letošnjem letu. »Že od l. 2007 se namreč ni v občini nič vlagalo v športno infrastrukturo, tako da bo to velik napredek oz. začetek v tej smeri. Delamo tudi na projektih, s katerimi bi zagotovili pomoč za starejše, podžupanja ga. Bavec je pripravila elaborat na tem področju in se bo občinski svet z njim v kratkem seznanil. Aktivni smo tudi na področju stanovanjske politike, v bližini imamo parcelo, ki je namenjena za večstanovanjsko gradnjo, na ministrstvu za solidarno prihodnost so nam pri tem projektu obljubili pomoč. Smo v fazi odkupa zemljišč za primarno gradnjo, kjer bi bil lahko tudi dom starejših, če bo to še kdaj aktualno. Z ministrstva za kohezijo kot tudi z ministrstva za solidarno prihodnost smo namreč dobili signal, da tako Evropa kot tudi država ne gresta več v smeri gradnje večjih domov za starejše. Tudi v Pivki, denimo, imajo že več kot eno leto zgrajen dom, ki pa ga ne morejo odpreti, ker ni kadra.«

Kot poudarja Antončič, so v Loški dolini odločno zakorakali v spremembe. »Pohvaliti moram sodelavce občinske uprave in celoten občinski svet.  Mislim, da smo na dobri poti, da stvari premaknemo na bolje. Nič pa ne bo čez noč, glede na dogajanje v svetu, Evropi, se bo vse verjetno nekoliko zavleklo. Pomembno pa je, da nekje začneš, ustaviš odseljevanje in potem srednje- in dolgoročno nadaljuješ.

Vode ne sme več zmanjkati!

Med prednostnimi nalogami v letošnjem letu Antončič izpostavlja izvedbo projektov za ureditev vodooskrbe, » … da v sušnih obdobjih ne bo kjerkoli katerikoli občan brez pitne vode. Lani smo sicer pravi čas dovažali vodo, leta 2022 pa je bila skoraj četrtina občanov brez nje in tega si res ne smemo več privoščiti.«  Poleg ureditve vodooskrbe, s čimer bi zmanjšali tudi izgube, bodo letos v Loški dolini uredili stadion, da bodo imeli otroci in drugi občani možnost kakovostnega preživljanja prostega časa. »Mogoče izpeljemo tudi aktivnosti za starejše in pomoč kmetom. Nasploh spodbujati lokalno skupnost, da uzre v Loški dolini potencial, čeprav nismo blizu avtoceste, da tu ostanejo oz. se vračajo,« poudarja Matjaž Antončič.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

 

Ne spreglejte

Prihodnje leto bo zaživela celostna prometna strategija petih primorsko-notranjskih občin

Župani občin Cerknica, Postojna, Pivka, Loška dolina in Bloke so včeraj slovesno podpisali pogodbo za …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja