Obvestilo

Luka Debevec Mayer prihaja na Bloke!

Tudi letos je svetovno znani basbaritonist Luka Debevec Mayer na turneji po Sloveniji. Znani glasbeni recital bo izvajal tudi pri Fari na Blokah.

Rojen je slovenskim staršem v Buenos Airesu. Oče je bil doma iz Begunj pri Cerknici, mati pa iz Ljubljane. Svoje naravne talente, ki sta jih imela v umetniškem izražanju, sta bogato prenesla tudi na svoje otroke. Luka je študiral filozofijo na argentinski katoliški univerzi in solo petje na glasbeni akademiji opernega gledališča Kolumb (Teatro Colón). Njegov glas je nekaj posebnega. Ima izreden razpon, tako v tonu kot glasnosti. Posebno subtilni pa so njegovi prehodi med posameznimi legami pri umetniškem podajanju skladbe. Neki kritik je zapisal: »Vrhunski pevec z argentinskim temperamentom in slovenskimi koreninami.« Vse to ga uvršča med najboljše basbaritoniste na svetu. Njegovo petje bomo lahko občudovali v soboto, 30. novembra, ob 19. uri v cerkvi sv. Mihaela na Blokah.

Prva umetniška navodila je dobil že v rani mladosti v svoji družini, pri čemer je bilo ob starših šest otrok. Oče je bil odličen zborovski pevec in seveda se je v družini veliko pelo. Mama pa je imela velik smisel za režijo in tako delovala v slovenskem kulturnem društvu, kjer so se združevali številni slovenski izseljenci. Prirejala je proslave, dramske igre in srečanja. Ko je bilo malemu Luku pet let, je že nastopal na odru. To se je nadaljevalo v naslednjih letih z vse zahtevnejšimi vlogami. Pri šestnajstih letih se je spoprijel tudi z režijo. Z otroško dramsko skupino je pripravil igro Kralj in Alenčica.

Slovenci v Argentini so se odlično vključili v večinsko domače prebivalstvo. Bili so pridni, pošteni in si zgradili domove ter ustvarili dostojno življenje. Zato so jih domačini spoštovali. Bremenila pa jih je teža pregnanstva. Delili so si usodo judovskega ljudstva v egiptovskem suženjstvu. Toda ohranjali so slovensko kulturo in vero, ki so ju prinesli s seboj, in še posebej zanje je veljala Cankarjeva misel »Mati, Domovina, Bog«.

 

Ne spreglejte

Prvi Festival podjetništva za mlade v Primorsko-notranjski regiji vzbudil vedoželjnost in ustvarjalnost

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki v obdobju zadnjih štirih let udejstvovanju mladih na področju podjetništva …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja