Obvestilo

M. Rupar: reorganizacija NMP naj se izvede sistemsko

Direktor združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek in član predsedstva Skupnosti občin Slovenije Marko Rupar pozdravljata odločitev ministrstva za zdravje, ki bo odločalo o mreži satelitskih urgentnih centrov na podlagi podatkov dispečerske službe, do nadaljnjega pa se bo nespremenjena ohranila dežurna služba v zdravstvenih domovih.

Po Mezkovih besedah je projekt reorganizacije nujne medicinske pomoči (NMP) v osnovi dober, saj zagotavlja obravnavo urgentnih bolnikov na višjem nivoju – tisti, ki potrebujejo pomoč, bodo hitreje in ustrezneje obravnavani. Ob tem opozarja, da 97 odstotkov bolnikov obišče dežurne ambulante v zdravstvenih domovih, ki delujejo ob koncih tedna in med 20. in 7. uro, le trije odstotki pa so urgentni bolniki.

Mezek pozdravlja odločitev, da se zaenkrat ne bo ukinilo neprekinjenega zdravstvenega varstva oz. 24-urnega dežurstva v zdravstvenih domovih, saj sedaj ni na voljo dovolj kakovostnih podatkov, na osnovi katerih bi lahko to storili.

Župan Cerknice Marko Rupar pa je dejal, da so se zaradi številnih pripomb v javni razpravi zavzemali, da bi ministrstvo v celoti zavrnilo pravilnik o NMP. Odločitev ministrstva, da reorganizacijo in mrežo pripravi na podlagi podatkov dispečerskih centrov, zanj zadostuje. Rupar želi, da se reorganizacija NMP izvede sistemsko in se najde optimalna rešitev za vse.

Zlasti pa zahtevajo, da reorganizacija privede do izboljšanja NMP in naj se upoštevajo pripombe s podeželja. “Naš cilj je, da se odzivni časi morajo skrajšati, zdravstveni domovi pa morajo obdržati 24-urno zdravstveno varstvo,” je dodal.

.O reorganizaciji NMP bodo danes na skupni seji razpravljali tudi predstavniki skupnosti občin, združenja občin in združenja mestnih občin. (A. J., B. M. K.)

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja