Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Mag. Slavko Polak prevzel vodenje Notranjskega muzeja Postojna

Funkcijo vodje Notranjskega muzeja Postojna, organizacijske enote Zavoda Znanje Postojna, je z novim letom prevzem mag. Slavko Polak, ki bo poleg omenjene funkcije še vedno muzejski kustos biolog in bo delo vodje opravljal do pričakovane spremembe ureditve statusa muzeja. Mag. Polak je trenutno za polovični delovni čas zaposlen kot kustos, za drugo polovico kot strokovni vodja.

Kot je na novinarski konferenci povedala Vladka Krese, direktorica Zavoda Znanje Postojna,  mag. Polak deluje v tem muzeju že več kot 20 let in je bil za položaj vodje logična izbira ter dobro sprejet tudi med sodelavci.  »Rešitev, ki jo predstavljamo danes, ni zadostna, zagotoviti bo treba financiranje vodje za poln delovni čas, saj delo muzeja, ki je lani praznoval 70-letnico in je kot tak najstarejši muzej na Primorskem, to zahteva,« je poudarila Kresetova. Ministrstvo za kulturo namreč financira sedem delovnih mest v muzeju, od tega je poleg vodje polovično tudi varnostnikovo, zato si tako v Zavodu Znanje kot v muzeju obetajo, da bodo sredstva dobili pri ustanoviteljici, torej pri občini.

»Leto 2017 je bilo za muzealce v Postojni zelo intenzivno, tak tempo načrtujemo tudi letos,« je po sprejetju funkcije napovedal novi vodja.

V lanskem letu je Notranjski muzej Postojna organiziral ali sodeloval pri 10 razstavah, prek 50 kulturnih dogodkih, vodil 110 skupin na pedagoških delavnicah in strokovnih vodstvih. Na stalni razstavi Muzej Krasa in drugih postavljenih razstavah v muzeju, skupaj s številnimi gostujočimi razstavami zunaj muzeja, ki jih je slednji organiziral, je muzej lani zabeležil skupaj 43.566 obiskovalcev.

Med letošnjimi dejavnostmi pa je mag. Polak izpostavil programe Muzej je vaš, Evropsko leto kulturne dediščine,200-letnica odkritja notranjih delov Postojnske jame in 200-letnica  rojstva Miroslava Vilharja, 100-letnica prve svetovne vojne, šolski vrtovi na krasu idr. Zaposleni v Notranjskem muzeju bodo v prihodnjem letu sodelovali tudi s projektnim delom izven predvidene razstavne dejavnosti in si tudi v prihodnje prizadevali pridobiti evropske projekte in sredstva.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

Ne spreglejte

V Pivki nove okužbe s koronavirusom

V občini Pivka so danes zabeležili več novih okužb s koronavirusom. Kot je potrdil poveljnik regijskega štaba …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja