Obvestilo
Foto: Valter Leban

Maistrov večer prvič v Cerknici z bivšim predsednikom RS dr. Danilom Türkom

Cerknica – Pred dobrim desetletjem je Prostovoljno gasilsko društvo Unec v sklopu svoje skrbi za negovanje spomina na njihovega nekdanjega člana in velikega Slovenca, generala Maistra, pričelo z večeri, na katere so v preteklih letih vabili številne ugledne goste iz slovenskega javnega življenja, med njimi tudi nadškofa dr. Alojza Urana, dr. Matjaža Kmecla, Dušico Kunaver in številne druge. Pred dvema letoma je tudi organizacijsko izpeljavo Maistrovih večerov in »blagovno znamko« prevzelo Notranjsko domoljubno društvo general Maister Unec. V sodelovanju z občino Cerknica, ki je bila pokrovitelji tokratnega Maistrovega večera, je le ta prvič potekal v cerkniškem kulturnem domu.

Türkova mladost: vedno je odstopal od drugih

Kot na vseh dosedanjih večerih je bil gostitelj Bogdan Urbar, ki je gosta, bivšega predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, najprej popeljal v zgodnjo mladost. Za poslušalce je bila zanimiva informacija, kako je bivšega predsednika poučevala modrost fizike mati znanega slovenskega kantavtorja Marka Breclja in kako ga je slednji nagovarjal, da bi igral v njegovem ansamblu za kar se dr. Türk ni nikoli navduševal. Prijetno pa je bil nekdanji predsednik presenečen nad vprašanjem, če je kdaj razmišljal o tem kako so ga videle njegove gimnazijske sošolke in v odgovor dobil citat ene od njih: »Bil je lep, pokončen, uglajen fant, ki je v šolo vedno hodil po Gregorčičevi ulici v srajci, telovniku in zlikanih hlačah. V vsem je odstopal!«

Politična in profesionalna kariera

V drugem sklopu razgovora sta se sogovornika posvetila politični in profesionalni karieri dr. Türka in njegovem mednarodnem delovanju. Za obiskovalce je bila posebej pretresljiva in hkrati zanimiva izkušnja doživetja 11. septembra 2001 v New Yorku, kjer je bil dr. Türk na službovanju. Današnje življenje je nudilo sogovornikoma obilico tem, ki sta jih iskriv pokomentirala. Zanimiva pa je bila izkušnja fondacije »Pustimo jim sanje«, ki je do danes oskrbela 128 otrok iz Gaze, ki se nahajali na rehabilitaciji v zavodu Soča v Ljubljani.

Večer so polepšali pevci Vojaškega pevskega zbora Dragonarji in učenci podružnične osnovne šole Rudolfa Maistra – Vojanova Unec. Obiskovalce pa so pozdravili tudi župan občine Cerknica Marko Rupar, predsednik NDDGM Unec Srečko Vrhovnik in predsednik Zveze društev generala Maistra Slovenije mag. Milan Lovrenčič.

PGD Unec neguje tradicijo

Pred dobrim desetletjem je Prostovoljno gasilsko društvo Unec v sklopu svoje skrbi za negovanje spomina na njihovega nekdanjega člana in velikega Slovenca, generala Maistra, pričelo z večeri, na katere so v preteklih letih vabili številne ugledne goste iz slovenskega javnega življenja, med njimi tudi nadškofa dr. Alojza Urana, dr. Matjaža Kmecla, Dušico Kunaver in številne druge. Pred dvema letoma je tudi organizacijsko izpeljavo Maistrovih večerov in »blagovno znamko« prevzelo Notranjsko domoljubno društvo general Maister Unec. V sodelovanju z občino Cerknica, ki je bila pokrovitelji tokratnega Maistrovega večera, je le ta prvič potekal v cerkniškem kulturnem domu.

Po prijetnem petkovem Maistrovem večeru se je dr. Danilo Türk še dolgo zadržal v družbi z notranjskimi domoljubi v prijetnem klepetu.
[smart-photo width=”100%” can_zoom=”false” can_change_mode=”true” draggable_zoom=”false” zoom_size=”fill” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#000000″ title_expanded=”true” slideshow=”false” tooltips=”true” tooltip_close=”Zapri” tooltip_full_screen=”Celoten zaslon” tooltip_random=”Naključna” tooltip_see_all_photos=”Poglej vse fotografije” tooltip_see_other_albums=”Poglej drug album” tooltip_slideshow=”Prezentacija” tooltip_toggle_thumbnails=”Predogledne sličice” tooltip_zoom=”Povečaj”]

[/smart-photo]

Ne spreglejte

Izzivi logaškega gospodarstva: v ospredju povezovalna cesta

Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec in Občina Logatec sta danes pripravili podjetniški zajtrk, tradicionalno srečanje župana …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja