Obvestilo

Marko Rupar, cerkniški župan, poudarja: Pustovanje je v našem interesu

Cerknica – Zaradi različnih mnenj, ki se v zadnjih tednih pojavljajo v medijih o tem, kje je in kam gre cerkniško pustovanje, se je Marko Rupar, župan Občine Cerknica, odločil predstaviti tudi svoje videnje.

Županov nagovor javnosti objavljamo v celoti:

“Kljub temu da nekateri izpostavljajo, da pustovanje v Cerknici ni prireditev v javnem interesu občine, lahko zatrdim ravno nasprotno – PUSTOVANJE JE V NAŠEM INTERESU. Ravno zaradi tega smo v zadnjih štirih letih v izgradnjo pustne hale, v kateri so shranjeni pustni liki, vložili 300.000 evrov. Sicer pa smo v letošnjem letu Pustnemu društvu neposredno iz proračunske postavke namenili znesek v višini 15.000 evrov. Dodati pa moram, da je treba  k temu prišteti še okrog 10.000 evrov posrednih sredstev, ki jih občina pokriva za delo občinskega komunalnega podjetja, za VIP ložo, tiskovine, poštne storitve, stroške javnih delavcev, brezplačni avtobusni prevozi iz parkirišč na prizorišče karnevala in podobno.

Zato tudi zavračam očitke, da se občina v organizacijo pustnega karnevala ne vključuje dovolj. Pustnemu društvu namreč finančno in organizacijsko pomagamo. Smo pa na občini pripravljeni še dodatno pomagati. Ko bomo po končanih pustnih prireditvah od Pustnega društva prejeli poročilo o finančnem stanju, bomo občinskemu svetu predlagali, da se ustrezno poveča proračunska postavka za pustno prireditev v naslednjem letu. Zavedamo se, da je pustovanje največja občinska prireditev, ki se sama le redko ali nikoli finančno ne pokrije, zato ji vsako leto namenjamo več sredstev za izvedbo.

Glede na to, da sem zasledil, da se pojavljajo tudi pomisleki glede vloge Notranjskega regijskega parka (NRP), potrjujem, da sicer obstaja možnost, da celotno organizacijo pustnih prireditev prevzame NRP skupaj z občino, vendar je vprašanje, če bi se želelo Pustno društvo Cerknica, odreči praktično edinemu dogodku, ki ga na letni ravni izvedejo. Lahko pa povem, da tudi v primeru, da organizacijo prevzame NRP, delovna mesta, ki bi pripravljala pustovanje, niso predvidena. Mogoče v naslednjih letih, ko bo dokončno urejena notranjost pustne hale, za katero bo prav tako skrbel park in si bo mogoče pustne like ogledati tudi med letom.

Veliko se govori o tem, da s strani gostincev ni ustrezne finančne podpore, čeprav pustovanje v Cerknico privabi številne obiskovalce in s tem goste lokalov. Lahko potrdim, da tudi na občini ugotavljamo, da je posluha s strani gostincev malo, vendar je sponzoriranje odvisno zgolj od njihove dobre volje. Na to pa na občini nimamo vpliva.

Si pa v prihodnje želimo, da bi člani Pustnega društva z občino sodelovali tudi med letom, saj smo prepričani, da bomo le na tak način dvignili pustno prireditev na višji in bolj kakovostni nivo. Ena od idej je bila, da bi bilo potrebno pripraviti celotno študijo o pustovanju, kar smo na občini pripravljeni tudi finančno podpreti, vendar ob predpostavki, da se ustrezno utemelji potrebo za izdelavo tovrstne študije.

Treba se je namreč zavedati, da občinska uprava ne stoji na okopih, ampak se trudimo, da bi lahko v največji možni meri sodelovali in pomagali pustarjem. So pa podlaga za to, jasno določeni cilji in izdelane ideje. Zavedamo se namreč, da pustne prireditve, predvsem nedeljski karneval, omogočajo občini Cerknica širšo promocijo, kar dolgoročno pomeni več obiskovalcev za naše turistične zanimivosti, tako naravne, kot kulturne, ki jih v naši občini ni ravno malo.”

Facebook: Pust v Cerknici / Program vseh prireditev / pust.si

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja