Obvestilo

Maruša Baša bronasta na evropskem prvenstvu

Postojnčanka Maruša Baša je na odprtem evropskem prvenstvu v bridžu osvojila bronasto kolajno v kategoriji ženskih ekip. To je do danes največji uspeh slovenskega bridža pri damah in drugi največji nasploh.

Evropsko prvenstvo, ki je od 27. junija do 11. julija potekalo v Tromsoeju na Norveškem, velja za največji letni evropski dogodek v tej miselni igri s kartami.

Maruša Baša je bronasto kolajno osvojila v tekmovanju ženskih ekip skupaj z Angležinjo Catherine Seale in zimbabvejskim parom Gail Cameron in Vanessa Vos.

Kot je zapisano na spletni strani slovenske zveze, se je bridž v Sloveniji pojavil v obdobju pred drugo svetovno vojno, predvsem v Ljubljani in Mariboru. Po koncu II. svetovne vojne je jugoslovanska oblast bridž označila kot buržoazno igro in zato prepovedala organizirano klubsko življenje. Igrali so ga po domovih in različnih lokalih, med drugim v mariborskem hotelu Slavija in v ljubljanski kavarni Evropa.

Prvi klub za igranje te igre s kartami v takratni Jugoslaviji je bil leta 1958 ustanovljen v Mariboru, sledila pa je ustanovitev klubov v Ljubljani, na Bledu, v Ilirski Bistrici, Postojni in Kočevju. Kasneje so nastali še klubi v Piranu, Slovenj Gradcu in Velenju. Leta 1972 je bila v Bohinju ustanovljena Bridge Zveza Slovenije in 1992. postala polnopravna članica Evropske bridž lige (EBL) in Svetovne bridž zveze (WBF). Slovenska reprezentanca se je udeležila več evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpijad. (B. M. K.)

Foto: splet

Ne spreglejte

Mednarodni muzejski dan – Rock Off

Tradicionalni Mednarodni dan muzejev, ki ga prireja ICOM (Mednarodni muzejski svet) in katerega temi sta …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja