Obvestilo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

»Matematična simfonija« na ogled v Stekleni galeriji v Logatcu

V Stekleni galeriji Športne dvorane Logatec se predstavlja Bogdan Soban, začetnik generativne umetnosti pri nas, na sinočnjem odprtju razstave pod  okriljem Društva likovnikov Logatec pa nas je prisotne dodobra osupnil s  konkretnim prikazom svojega ustvarjanja. Generativna umetnost namreč nastaja iz matematičnih formul, generira pa jo računalnik. Je živ dokaz tega, da informacijska tehnologija prodira tudi v umetniško ustvarjanje.

Po izobrazbi inženir strojništva se Soban že polna tri desetletja ukvarja s to vrsto umetnosti in o njej tudi predava na kongresih doma in po svetu. V Stekleni galeriji se je predstavil z abstraktnim konceptom, čeprav prenekatero delo lahko primerjamo s konkretno stvarnostjo.

Generativna umetnost v Sloveniji še ni zaživela, pravi Soban, v svetu pa ta ne pomeni več samo slikanja, temveč tudi iskanje arhitekturnih rešitev, generiranje glasbe, pisanje poezije …

»Takole se izjasni matematika,« je dejal Soban, ko je sedel za računalnik in nam prisotnim pokazal, kako iz formul nastajajo njegove slike, pravi eruptivni vulkani barv. Zanj računalnik ni le učinkovito oziroma nujno potrebno orodje, temveč ga poimenuje »ustvarjalni partner«. Je posrednik, vmesni člen, ki mu omogoča imaginarni zapis prenesti v realno podobo.

Sogovornik pravi, da ga k nadaljnjemu ustvarjanju spodbuja iskanje novih metodoloških postopkov pri programiranju in pristopov, ki bi mu nudili nove podobe. Dogodek je kulturno popestrila Katja Razložnik, domačinka, ki klasično kitaro študira v Celovcu, umetnika pa je predstavila likovna kritičarka Anamarija Ttibilj Šajn

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ne spreglejte

Miklavžev sejem v Pivki

Turistično društvo Pivka vabi na Miklavžev sejem, ki bo v nedeljo, 3. decembra 2023, od 14. do 19. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja