Obvestilo

Med novimi investicijami postojnske porodnišnice tudi laboratorij za izvajanje oploditev z biomedicinsko pomočjo

Bolnišnica za ženske bolezni  Postojna bo v prihodnjih letih med drugim pridobila prizidek, v katerem bodo laboratorij za oploditev z biomedicinsko pomočjo ter tri oziroma štiri nove bolnišnične sobe. Začetek gradnje se napoveduje že prihodnje leto, saj sta občini Postojna in Pivka ter ministrstvo za zdravje rešili težavo, ki je doslej preprečevala gradnjo.

»Postojnska Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo ni pomembna le na občinskem nivoju, ampak širše regijsko ter tudi mednarodno. Glede na specializiranost, utemeljeno tudi s tako imenovanim konceptom Mamam prijazna bolnišnica se je ta ustanova pozicionirala kot vrhunska in zanesljiva. Seveda je treba tovrstne institucije nadgrajevati tako strokovno kot tudi infrastrukturno, ter na ta način zagotoviti stabilno prihodnost in hkrati tudi dostopnost za uporabnice oziroma pacientke,« je povedal poslanec v državnem zboru in postojnski svetnik Robert Pavšič. Umeščenost je seveda prepoznalo tudi ministrstvo za zdravje, ki je odgovorno za sekundarni nivo zdravstvene mreže, kamor bolnišnica tudi sodi.

Z dodelitvijo stavbne pravice k izvedbi naložb

Glede na potrebe je ministrstvo že izrazilo pripravljenost za določene in nujno potrebne investicije, zapletlo pa se je pri lastništvu same stavbe. Ta je namreč v lasti Občine Postojna (manjši del parcele pred bolnišnico je tudi v lasti Občine Pivka), država pa lahko izvaja investicije v infrastrukturo, le če je ta v njeni lasti. Ker je bila bolnišnica zgrajena in sofinancirana tudi s samoprispevkom, je bila želja Občine Postojna, da se fizično ne prenaša lastništva, ampak to vprašanje uredi na drug način. »Minister Aleš Šabeder in postojnski župan Igor Marentič sta se na sestanku dogovorila, da bo Občina Postojna Ministrstvu RS za zdravje na tej stavbi podelila stavbno pravico, sam pa sem v tem postopku kot član odbora za zdravstvo ter seveda Postojnčan imel le povezovalno vlogo,« pove Pavšič. Pravni instrument dodelitve stavbne pravice tako zdaj omogoča izvedbo naložb, hkrati pa stavba ostaja v lasti občine. Tako sta obe strani dosegli zadovoljiv dogovor. »Po meni znanih podatkih je zdaj sklenitev pogodbe v zaključni fazi, ostaja le še nekaj nomotehničnih vprašanj, tako da so vrata za nujne naložbe na široko odprta,« dodaja poslanec.

Investicijski program pred posodobitvijo

Po njegovih besedah gre za več naložb, predvsem pa v prostore za novo bolnišnično lekarno, dvigalo, ureditev laboratorija za oploditev z biomedicinsko pomočjo in še prizidek z nekaj novimi bolnišničnimi sobami. Res pa je, da je investicijski program, ki ga je direktor bolnišnice Aleksander Merlo predal ministru, potreben posodobitve, tako da bi bilo govoriti o konkretnih zneskih ta trenutek še preuranjeno. Po mojih podatkih in predvidevanjih pa gre pri vseh naložbah skupaj za okoli milijon evrov.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: postojna.si

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja