Obvestilo

Med Slovenijo in Italijo obtičala dva ukrajinska avtobusa s 95 potniki

Predvideno je, da jih bodo do doma spravili ob spremstvu policij držav na poti, zaradi meddržavnih protokolov in časovnega usklajevanja med državami, pa so potniki, med njimi tudi dva otroka, še vedno na Fernetičih.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Sandi Curk, poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko, je bil o dogajanju obveščen v petek med 16. in 17. uro. Zaradi zaprte italijanske meje in ker so bili v tranzitu, so potniki obstali med državama, vendar je regijski štab ob pomoči ministrstva za zunanje zadeve preko noči poiskal rešitev. V spremstvu policije, najprej slovenske, potem pa hrvaške, bodo prispeli do meje s Srbijo, od tod pa bodo odpotovali proti domu.

Poveljnik Sandi Turk je ocenil, da imamo na ravni države in regije razmeroma visoko stopnjo nepotrebne panike. Poudaril je, da je osnovnih živilskih potrebščin dovolj, zato njihovo kopičenje ni potrebno. Novinarje je pozval, naj pomagajo s predlogi in poudaril, da je njihovo delo glede zaščite pred koronavirusom pomembnejše in učinkovitejše od zaščitnih mask. »Občankam in občanom svetujemo, naj ne zapuščajo države in svoje aktivnosti omejijo na minimum,« je še dodal. Vse občine bodo po njegovih besedah od ponedeljka dalje imele na voljo urgentne telefonske številke za tiste, ki potrebujejo oskrbo.

Na novinarski konferenci je poveljnik Sandi Curk še še povedal, da bo od ponedeljka dalje nekoliko spremenjeno sprejemanje občanov na testiranje z morebitno okužbo s koronavirusom. Prebivalci občin Cerknica, Loška dolina in Bloke, ki so doslej morali na vstopno točko v Kočevje, iz občin Ilirska Bistrica, Divača, Hrpelje-Kozina, Sežana in Komen pa so doslej odhajali na vstopno točko v Koper, odslej pa bodo lahko prišli tudi v Postojno, če jim je to bližje, pri čemer pa bodo še vedno morali upoštevati prej določen protokol.

V regiji  so doslej zabeležili tri obolele za koronavirusom, vsi so iz Postojne, zaradi stika z njimi pa je v karanteni 11 oseb, je še povedal Curk, v občini pa so odvzeli več kot 60 brisov. »Srečujemo se z virusom, ki je veliko hujši od gripe,« je dejala Karmen Pahor, zdravnica specialistka splošne medicine, in ponovila tri sporočila: bodimo samozaščitni, ostanimo doma in ostanimo ljudje. »Virus je med nami, nismo ga dobili samo v tujini, imamo ga v domačem okolju.« Po besedah Pahorjeve je možno, da se z njim okuži 70 odstotkov prebivalcev, zaradi omejenih človeških in materialnih virov pa so najbolj ključni prvi trije tedni.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja