Obvestilo
Medgeneracijski center Gaber. Foto: Klavdija Hiti
Medgeneracijski center Gaber. Foto: Klavdija Hiti

Medgeneracijski center Gaber: po prvem letu v regijsko povezovanje

Medgen Gaber je prvi in edini medgeneracijski center v Notranjsko-primorski regiji, ki ponuja aktivnosti za vse generacije in jih skuša povezati. V torek, 1. marca 2016, je praznoval prvo obletnico delovanja, s skupnimi projekti bi se povezali s sosednjimi občinami.

Medgen borza je bil projekt, ki je povezoval pet partnerjev, dve občini v Sloveniji, dve na sosednjem Hrvaškem in Inštitut Antona Trstenjaka iz Ljubljane. Financiral se je iz evropskih sredstev. V okviru tega projekta so v Loški dolini obnovili objekt nekdanje upravne stavbe podjetja Svea, d.d., v industrijski coni Gaber v Starem trgu. S 1. julijem lani je delovanje Medgeneracijskega centra Gaber z Občine Loška dolina prešlo pod okrilje Javnega zavoda za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Snežnik. V tej stavbi so 1. marca 2015 začeli izvajati programe, torej so sedaj aktivni že eno leto.

Špela Bohinjec Modic je za spletni portal Lokalni utrip povedala, da sta v centru dve zaposleni, ena družabnica za dnevno druženje starejših-preko javnih del in socialna delavka, ki vodi in načrtuje medgeneracijske programe.
[smart-photo width=”100%” can_zoom=”false” can_change_mode=”true” draggable_zoom=”false” zoom_size=”fill” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#000000″ title_expanded=”true” slideshow=”false” tooltips=”true” tooltip_close=”Zapri” tooltip_full_screen=”Celoten zaslon” tooltip_random=”Naključna” tooltip_see_all_photos=”Poglej vse fotografije” tooltip_see_other_albums=”Poglej drug album” tooltip_slideshow=”Prezentacija” tooltip_toggle_thumbnails=”Predogledne sličice” tooltip_zoom=”Povečaj”]

[/smart-photo]

Aktivnosti za vse generacije

Tako skrbijo za dnevno druženje starejših, in sicer vsak delavnik od osmih do štirinajstih. Deset do enajst je stalnih obiskovalcev, ki so hkrati tudi soustvarjalci programa, nekaj pa jih pride samo občasno. Skupina je polno zasedena, zato bi glede na obisk potrebovali več zaposlenih strokovnih delavcev, kar zaenkrat rešujejo tudi s pomočjo prostovoljcev.

Poleg tega imajo družabne aktivnosti, kot so vodeni pogovori, igranje družabnih iger (monopoli, človek ne jezi se …), na štirinajst dni ob sredah tombolo, telovadbo, miselne igre in ustvarjalne delavnice.

Izvajajo tudi skupnostno kuhanje, kjer prostovoljci in zaposleni pomagajo pri pripravi enega obroka v obliki delavnic. Starejši ljudje so tako udeleženi v sami pripravi jedi, poleg tega pa ljudje z demenco po vonju vedo, da se nekaj pripravlja.

Od kuhanja do dejavnosti za otroke

Z vsemi aktivnostmi v Medgen centru skrbijo za dobro fizično, psihično in socialno kondicijo uporabnikov. Slednjim največ pomeni stik z drugimi, saj jih veliko živi samih. Zaradi druženja v skupinah sta se dve osamljeni gospe spoznali in pričeli skupaj hoditi na prireditve, spet drugič pa je skupina štirih za več dni odšla na morje.

Med aktivnostmi, ki jih pripravljajo v Centru medgeneracijskih aktivnosti so še študijske skupine (francoščina, angleščina, nemščina, zgodovina, slovenščina za tujce, individualno računalniško opismenjevanje), pilates, druženje mamic z dojenčki, šiviljski tečaj in različne dejavnosti za spodbujanje ročnih spretnosti, prireditve, delavnice, predavanja, srečanja, koncerti in podobni enkratni dogodki ter delavnice in dejavnosti za otroke.

Špela Bohinjec Modic pravi, da je del prostorov v centru namenjen souporabi društvom, ki za svoje delovanje nimajo prostorov ali zaradi narave svojega delovanja potrebujejo le občasen prostor za srečevanje ali skladiščenje materiala. »Program temelji na prenašanju znanja med generacijami ter krepitev medgeneracijske pomoči na ravni lokalne skupnosti ter utrjevanju medgeneracijske solidarnosti, ki v veliki meri sloni na prostovoljstvu in samoorganizaciji skupnosti,« poudarja sogovornica.

Nastaja regijski medgeneracijski center?

Center v Loški dolini bi se kot prvi in edini medgeneracijski center v regiji s podobnimi programi lahko povezal s sosednjo Cerknico in Blokami v regijski medgeneracijski center, saj tudi v omenjenih občinah že potekajo določene dejavnosti, ki pa še niso medsebojno povezane,« pravi Bohinjec Modicova.

Uporabniki dnevnega varstva so se pohvalili, da so si za rojstni dan MGC Gaber pripravili pravo praznovanje s torto in petjem ob harmoniki.

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja