Obvestilo

Mednarodni košarkarski tabor –model za razvoj športnega turizma

V Šolskem centru Postojna in deloma na Osnovni šoli Antona Globočnika ta teden poteka Mednarodni dekliški  U15 košarkarski tabor, ki se ga po besedah Vlada Velikonje, vodje tabora, udeležuje rekordno število košarkaric, in sicer 51, poleg njih pa je še 28 trenerk in trenerjev ter 26 sodnic. Visoko udeležbo Velikonja pripisuje učinkoviti promociji, ki so jo prek FIBE izvajali v številnih državah.

»Pobudnik tega tabora je Košarkarska zveza Slovenije, ki je na Združenje Fibe pred devetimi leti prišla s skromno idejo, iz katere se je razvil športni tabor, ki je zdaj že tradicionalen,« pove Velikonja.

Po njegovih besedah udeleženke tabora pridobijo predvsem izmenjavo različnih slogov, mednarodno priznani trenerji pa jim posredujejo nova znanja.  »Dodana vrednost tabora so gotovo obiski gostov in  ambasadork. Letos je med nami ena najboljših igralk Evrope Alba Torens iz Španije, ki igra v enem najbogatejših klubov v Rusiji,« pove sogovornik.

Alba   je tokrat v Sloveniji že drugič, pri nas ji je všeč, pravi, bi si pa želela Slovenijo še nekoliko bolj podrobno ogledati.

Mednarodni koraškarski tabor-VODILNA

Letos so tabor obiskali tudi Rašo Nesterović in reprezentantka Maja Erkić ter še nekatere druge igralke, med njimi ambasadorka za mlade košarkarice Nataša Kovačević, ki po prometni nesreči s protezo noge trenira košarko.

Marjan Nagode, predsednik Športne zveze Postojna, soorganizatorice tabora,  je prepričan, da bi občina glede razvoja turizma morala nameniti poudarek športnemu turizmu. »Vsako leto se iz tega naslova zaradi aktivnega dela Športne zveze Postojna samo v poletnih mesecih v občini  ustvari preko 4.000 nočitev,« poudarja Nagode in spomni na številne mednarodne športne prireditve, od kolesarstva, atletike, karateja, lokostrelstva, kegljanja in drugih,  ki v Postojno za več dni in noči  pripeljejo številne tuje in domače športnike. »Postojno bi obiskovalo še večje število tujih športnih ekip, ki si želijo priprav v našem kraju, saj jim ustrezajo tako lega kot nadmorska višina in  klima. In ravno tradicionalni košarkaški tabor FIBE, ki gosti športnike iz 32 evropskih držav, bi moral biti model za razvoj športnega turizma v občini Postojna,« poudarja Nagode.

Tomo Tiringer, tajnik Športne zveze, ki je na taboru odgovoren za logistiko, pove, da so se priprave nanj začele že marca, ko so bili prvi pripravljalni sestanki, letos pa je bila organizacija še nekoliko zahtevnejša, saj so zamenjali lokacije, dekleta so namreč nastanjena v dijaškem domu v Postojni.

»Tabor, moški in ženski, izvajamo skupaj že 19 let, mednarodnega, ki trenutno poteka, pa 9. leto zapored,« pravi Tiringer in dodaja, da udeleženke letošnjega tabora prihajajo iz 32 evropskih držav,  medtem ko so bile na dosedanjih iz največ 28-ih.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja