Obvestilo

Mednarodni muzejski dan v Parku vojaške zgodovine

Mednarodni muzejski dan letos obeležujemo že 44. leto zapored, v več kot 140 državah in v več kot 35.000 muzejih po vsem svetu. Muzeji so varuhi nacionalnega spomina, njihova vloga in pomen pa tudi v informacijski dobi, ko zlahka dostopamo do vseh mogočih informacij, ni nič manjša ampak se celo krepi.

V Parku vojaške zgodovine so letošnji mednarodni muzejski dan praznovali še posebej slovesno, saj so v sodelovanju z Muzejem slovenske policije, pod okriljem Ministrstva za notranje zadeve odprli kar tri muzejske projekte: gostujočo razstavo »Od Godbe ljudske milice do Policijskega orkestra«, novi vitrini milice v razstavi »Pot v samostojnost« ter fotografsko razstavo »Marjan Garbajs – kronist osamosvajanja Slovenije«, ki je postavljena na Štefanovi ulici v Ljubljani. Slednja je poklon izjemnemu fotoreporterju, ki ima v svojem opusu malodane pol milijona fotografij. Med njimi je tudi okoli 1.400 posnetkov iz obdobja vojne za Slovenijo leta 1991, gospod Garbajs pa je verjetno edini fotograf, ki je celotno takratno dogajanje posnel v tehniki barvnih diapozitivov, kar ima še posebno dokumentarno vrednost.

Slavnostni govornik slovesnosti, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, je poudaril pomen sodelovanja ministrstva in Parka vojaške zgodovine, ki temelji na lani oktobra podpisanem sporazumu. Poleg tega pa je izrazil veliko zadovoljstvo ob dejstvu, da je v Parku svoje mesto dobila tudi slovenska milica oziroma policija ter s tem obogatila prikaz osamosvojitvenega dogajanja. Ključno vlogo pri povezovanju med ministrstvom za notranje zadeve in Parkom vojaške zgodovine igra Muzej slovenske policije, ki ga vodi kustosinja Darinka Kolar Osvald. V nagovoru je poudarila pomen plodnega sodelovanja med obema muzejema in izmenjevanja izkušenj ter skupno predstavljanje razstav in zbirk javnosti tudi v prihodnje.

Za prijetno vzdušje so poskrbeli glasbeniki Policijskega orkestra v polni sestavi. Kakovost in prepoznavnost orkestra sta rasli vse od njegove ustanovitve leta 1948, z rojstvom države – samostojne Republike Slovenije pa je doživel pol razcvet. Orkester je bil namreč priča in tudi akter ključnih dogodkov nacionalne zgodovine pred tridesetimi leti, saj so glasbeniki igrali tako na slovesnosti ob razglasitvi samostojnosti na Trgu republike 26. junija 1991, kot tudi na slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka jugoslovanske armade v Kopru 26. oktobra. Bogato zgodovino orkestra prikazuje gostujoča razstava »Od Godbe ljudske milice do Policijskega orkestra«, ki bo v naslednjih mesecih gostovala v Parku vojaške zgodovine.

Vir: PVZ

Foto: Simon Avsec

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja