Obvestilo

Medvedje Brdo oživelo v kmečkem prazniku – poglejte video napete tekme

Na Medvedjem Brdu v Občini Logatec so prvo avgustovsko nedeljo že sedemindvajsetič pripravili kmečki praznik, za Gregorjevim sejmom po številu obiskovalcev daleč največjo prireditev v Logatcu in širše. Pri prireditvi sodeluje kar preko 250 domačinov, kar je več kot polovica, saj v kraju živi 400 ljudi.

Tudi tokrat so gostitelji obiskovalcem na stojnicah prikazali izdelke tradicionalne obrti, pa tudi utrinke in posebnosti iz življenja Logatčanov, tekmovalci pa so se pomerili v različnih kmečkih opravilih.

V popoldanskem delu prireditve, v katerega so nas pospremili s pravo kmečko dobrodošlico –  koščki domačega kruha in šilcem borovničk –  so tekmovali kosci in grabljice. Opazili smo tekmovalce z različnih koncev Slovenije in različnih generacij, pri ocenjevanju pa sta šteli tako hitrost kot tudi kakovost košnje, nam je povedal Henrik Žerjal z Medvedjega Brda, eden od štirih nadvse strogih sodnikov, ki so končno besedo rekli po tem, ko so svoje delo opravile tudi grabljice. Ob bučnem spodbujanju občinstva, seveda. Poglejte video, kako napeto je bilo …

kmečki praznik-kruh

kmečki praznik-sodnik

Na sprehodu med stojnicami smo se zaustavili tudi pri logaški enoti reševalnih psov, izšolanih za iskanje pogrešanih oseb v naravi ali ruševinah stavb. Vodja enote Jasna Šporar nam je povedala, da delujejo na prostovoljni bazi, pod okriljem Kinološke zveze Slovenije. »Pes mora biti agilen in brez zdravstvenih težav. Pasma ni pomembna, treningi pa potekajo dvakrat tedensko skozi vse leto,« nam je povedala Šporarjeva in dodala, da pse do prvih izpitov urijo kar dve do tri leta.

kmečki praznik-psi

Tudi letos se je kmečki praznik na Medvedjem Brdu izkazal kot imenitna priložnost za druženje krajanov od blizu in daleč, še zlasti, ko je zazvenela glasba, ki je prireditvi pridala še bolj vesel utrip.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

kmečki praznik-traktorji

Ne spreglejte

Prvi Festival podjetništva za mlade v Primorsko-notranjski regiji vzbudil vedoželjnost in ustvarjalnost

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki v obdobju zadnjih štirih let udejstvovanju mladih na področju podjetništva …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja