Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Mesna industrija ima v Sloveniji perspektivo

Slovenski perutninarji so se konec lanskega leta povezali v Shemo izbrane kakovosti, s čimer bodo potrošnike še dosledneje ozaveščali o pomenu domače hrane. Ta korak je še toliko pomembnejši, ker povpraševanje po piščančjem mesu v Sloveniji narašča. Mag. Janez Rebec, predsednik Uprave  Pivke perutninarstva in direktor Delamarisa, je prepričan, da mesna industrija v Sloveniji ima perspektivo, saj so na trgu ostala kakovostna podjetja. Za regijski spletni portal Novice z Notranjske je spregovoril o lanskem poslovanju podjetja, njegovih prednostnih nalogah in tudi o pripravljenosti na grozečo ptičjo gripo.

Skupina Pivka in Delamaris Kal zaposlujeta 430 ljudi, vsako leto v času sezone, med aprilom in septembrom, ko je večje povpraševanje po piščančjem mesu, pa število zaposlitev povečajo za predvidoma 20 do 30. Pomagajo si tudi s študentskim delom,  je za Novice z Notranjske povedal mag. Rebec, ki tudi letos pričakuje podobno.

Kakšne poslovne rezultate ste ustvarili v preteklem letu?

Bilance še niso čisto končane. Kot kaže, bomo blizu rezultatom iz leta 2016. Prihodki so zaradi opustitve dejavnosti sveže ribe približno 2% pod lanskimi. Pri piščančjem mesu so prihodki porasli za 2, pri konzervi pa za 8%. Nekoliko pod lanskim letom smo pri mesnih izdelkih.

Kolikšen delež proizvodnje izvozite in kateri so vaši ključni tuji trgi?

Skupina Pivka ustvari okrog 30 %  proizvodnje na tujih trgih. Po programih pa je to različno. Delamaris izvozi več kot 50 % svojih izdelkov v več kot 20 držav po vsem svetu. Na prvem mestu je Avstrija, sledijo BIH in Hrvaška.  Pivka perutninarstvo je z mesom in barjenimi izdelki usmerjena predvsem regionalno. Meso izvažamo predvsem na Hrvaško, v Avstrijo, Makedonijo, Švico. Skupen delež izvoza znaša okrog 20%. Največ izdelkov izvozimo na Hrvaško, v Srbijo in Makedonijo. Skupen delež izvoza znaša okrog 36%.

Katere so vaše prednostne naloge?

S širitvijo proizvodnje slediti povečanemu povpraševanju. ohranjati kakovost in  informirati potrošnike.

Konkurenčne prednosti Pivke perutninarstva so slovensko poreklo ter meso, vzrejeno po najvišjih standardih kakovosti na področju Krasa in Vipavske, ki je daleč proč od industrijskih centrov in zato manj onesnaženo. Prvi in edini  v Sloveniji imamo dva certifikata Višja kakovost ter zdaj še certifikat Izbrana kakovost. Na letošnjem mednarodnem ocenjevanju Agra 2016 smo prejeli največ zlatih medalj za mesne izdelke in največ Šampionov kakovosti za meso in mesne izdelke.

Med pomembnimi prednostnimi nalogami Pivke perutninarstva je ponudba in  razvoj novih izdelkov z dodano vrednostjo iz naravnih sestavin glede na trende povpraševanja – predpripravljena hrana, zdrava hitro pripravljena hrana, funkcionalna hrana, priročnost. Tem trendom želimo slediti tudi v Pivki, d.d.,  predvsem z linijo izdelkov, pripravljeno za žar, pripravljeno za peko ter ponudbi izdelkov z omega 3 in antioksidantom selenom.

Pri Delamarisu pa je naša osnovna naloga redizajn in informiranje kupcev, da imamo naravne izdelke brez konzervansov, aditivov, brez barvil, ki so praktični za uporabo.

Kako ocenjujete položaj mesne industrije v Sloveniji in kje vidite v prihodnje perspektivo te industrije?

Menim, da perspektiva za mesno industrijo obstaja, saj so na trgu ostala kvalitetna podjetja. Potrošniki in politika pa se vedno bolj zavedajo pomena samooskrbe.

Imamo meso vrhunske kakovosti, ki smo ga nadgradili z shemo Izbrane kakovosti.

Povpraševanje po piščančjem mesu je v velikem porastu. Po podatkih  vir: KIS  je od leta 2013 do 2015 zraslo s 50. na 60.000000 ton letno, kar je 20% več, ob tem pa gre za povečanje največ na račun uvoženega mesa, saj je predelava ostala skorajda na enaki ravni.

Od sredine decembra 2016 je na trgovskih policah z oznako izbrana kakovost na voljo meso Pivke Perutninarstva. Kaj to pomeni za vaše podjetje in kaj pričakujete od vključitve v shemo izbrane kakovosti?

Želeli bi si, da bi kupci prepoznali kakovost, ki jo nudimo slovenski proizvajalci. S tem namenom smo zapisali naše visoke standarde pridelave in predelave v shemo Izbrana kakovost, o čemer bomo združeni informirali javnost.  Sam znak Izbrana kakovost ter prednosti mesa s to oznako bodo kupci prepoznali ob skupni promociji, učinke pa pričakujemo na daljši rok. Slovenska živilska podjetja imamo na področju kakovosti zelo velik potencial, a razpršeni kot posamezniki ne zmoremo konkurirati velikim multinacionalkam iz tujine, tujim ponudnikom mesa nepreverjene kakovosti. Poglobljeno ozaveščanje potrošnikov o pomenu domače hrane je pomembno tudi za ohranjanje kmetijstva in narave ter slovenskih predelovalcev in je tako ključno tudi za obstoj naše dežele. Še posebej pomembno je tudi zavedanje, da smo kot družba odgovorni za zdravje in obstoj naših prihodnjih generacij. Slovenski predelovalci mesa delamo za naše družine in jim nudimo najboljše.

Kako oz. s čim pa vas proizvajalce ta shema zavezuje?

“Izbrana kakovost pri mesu pomeni kratke dobavne poti, kakovostnejšo krmo, natančno sledljivost izvora, poostren nadzor in slovensko (lokalno, domače) poreklo.

Podrobneje:

Piščančje meso z znakom Izbrana je kakovost  je vzrejeno in predelano v Sloveniji, ima najboljšo krmo izključno iz naravnih žitaric, ki je brez živalskih proteinov in umetnih dodatkov, ima kratke dobavne poti  ter zagotovljeno sledljivost v celotnem procesu do kupca. Lokalni proizvajalci perutninskega mesa  dosegamo višje standarde reje in proizvodnje, kar dokazujemo z dodatnim nadzorom in dokazano sledljivostjo do prodajnega mesta in računa. Te izdelke označujemo z znakom » Izbrana kakovost«.

V Sloveniji imamo, v primerjavi s tujimi proizvajalci, partnerski odnos z rejci urejen tako, da imamo kot proizvajalci stalni nadzor nad pogoji reje in odločamo o izbiri kakovostne krme. S tem zagotavljamo kakovostno meso.  Piščanci so v lasti proizvajalcev, rejci pa opravljajo storitev reje, medtem ko  proizvajalci mesa, ki prihaja na naš trg iz tujine, živali kupujejo na odprtem trgu.

Kakovostna krma po naravni poti vpliva na ugodno sestavo mesa in izdelkov. Za Pivko perutninarsto kot prvega in edinega proizvajalca živil na Slovenskem je to že tretja shema kakovosti.  Imamo dva certifikata Višja kakovost: za Pivški piščanec z omega 3 že od leta 2008, ter certifikat za antioksidant selen od leta 2013.

Z vključitvijo v vse tri sheme smo se zavezali za opravljanje dodatnih kontrol. Dnevno nadzor  izvajajo tudi uradne veterinarske službe. Sledijo še kontrole neodvisnih certifikacijskih organov, ki vse  prinašajo višje stroške, vendar kljub temu ohranjamo konkurenčne cene končnih izdelkov.

Prednost lokalnega mesa prinašajo tudi kratke dobavne poti, kar je prijazno do živali in okolja ter vpliva na kakovost mesa. Meso z oznako Izbrana kakovost mora biti vzrejeno največ 200 km od klavnice. Pivka perutninarstvo ima standard celo višji, saj je kar 56% vseh rejnih površin v razdalji do 30 km.

Pridelovalci in predelovalci perutninskega mesa smo zakonska merila za zagotavljanje sledljivosti nadgradili  zdaj še z imeni rejcev na maloprodajnih etiketah, kar predstavlja nadstandard označevanja mesa. Označevanje z oznako Izbrana kakovost se začne s oznako jate. Proizvodnja tega mesa je ločeno vodena v celotnem procesu, na prodajnem mestu, v vitrini in celo na računu potrošnika.  Pomembno je poznati poreklo mesa in prav je, da je potrošnik  obveščen, ali prejeme kakovost, ki jo plača.

Ptičja gripa Slovenije ni zaobšla. Kako ste pripravljeni na to nevarnost?

Virus aviarne influence ali ptičje gripe se nahaja v sluznici in iztrebkih okuženih ptic. Za njegovo preživetje je najbolj ugodno vlažno okolje in temperatura okrog 4°C, zato so z njim največkrat okužene vodne perutnine. Pri vseh do sedaj znanih primerih prenosa virusa na človeka je do okužbe prišlo pri tesnih stikih z obolelimi pticami in slabih higienskih razmer.

Uživanje  piščančjega mesa  in izdelkov Pivke perutninarstva je  popolnoma varno.

Vsa naša perutnina se vzreja v zaprtih prostorih pod strogim veterinarskim nadzorom. Hlevi so urejeni tako, da je kakršen koli dostop divjih ptic ali drugih živali onemogočen. Prav tako v hleve ne sme nihče, razen lastnika ali zaposlenih ob obvezni uporabi razkužilne bariere in zaščitne obleke in obutve.

Že ob prvem tveganju za ptičjo gripo jeseni leta 2005, ko se je virus aviarne influence pojavil v naši neposredni bližini, smo v Pivki d.d. imenovali skupino strokovnjakov in izdelali akcijski plan, da bi se še bolje zavarovali pred morebitno okužbo. Zaposleni, ki rokujejo z živo perutnino, in vsi naši rejci so bili seznanjeni in poučeni o preventivnih ukrepih, ki smo si jih predpisali v podjetju in jih dosledno izvajamo.

Zaradi tveganja, ki ga je povzročil pojav ptičje gripe v sosednjih državah, smo vnovič preverili dosledno izvajanje vseh preventivnih ukrepov ter rejce in kooperante ponovno poučili za dosledno in poostreno izvajanje vseh biovarnostnih ukrepov.

Blanka Markovič Kocen

Foto: osebni arhiv J. R., Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Zmaga življenja – likovna razstava Ande in Janeza Ovsca

Toliko sinergije kot je je bilo minuli petek zvečer na odprtju razstave, toliko vzajemnega spoštovanja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja