Obvestilo

Minister Cigler Kralj v Postojni: za sproščanje ukrepov v domovih za starejše je še prezgodaj

Po razširjeni seji regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko, ki se je je udeležil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, je pred GRC Postojna v petek potekala novinarska konferenca, na  kateri so predstavili analizo ukrepov in aktivnosti ob vdoru novega koronavirusa v domove na Notranjskem. Po ministrovi oceni sproščanje ukrepov v domovih še ni sprejemljivo. 

»Drugi val je bil težji od prvega, saj smo v prvem uspeli zaščititi 90% domov, v drugem pa je virus vdrl prav v vse domove,« je dejal minister in dodal: »Razmere v domovih za starejše se umirjajo in to je največje upanje za vse nas.« Izpostavil je pomen pripravljenosti na morebitni tretji val in druge epidemije, ki po njegovem mnenju niso izključene. »Bistveno sporočilo sestanka je, da je bila pomoč najučinkovitejša, kjer je sodelovanje dobro,« je dodal minister.

Med najbolj prizadetimi domovi za starejše v regiji sta bila domova v Sežani in Postojni, kjer so bili okuženi skoraj vsi oskrbovanci. Ob tem je bila najhujša kadrovska stiska, saj zaradi številnih okužb v drugih domovih za starejše in zdravstvenih ustanovah v okolici niso mogli dobiti pomoči.

“Tudi zaradi pojava novih sevov virusa v Sloveniji in ker so te variante virusa take, da se hitreje širijo, nikakor še ni čas za kakršnokoli sproščanje ukrepov. To seveda velja za domove za starejše, kjer še vedno svetujemo temeljito umivanje rok, nošenje zaščitnih mask in socialno distanco,” je še poudaril minister Cigler Kralj.

Minister je še opomnil, da so ugotovili, da so številni domovi za starejše potrebni obnove, še večja pa je bila kadrovska podhranjenost v teh zavodih, na katero so mnogi opozarjali že pred začetkom same epidemije. Tako so med epidemijo preko pogodb ali javnih del zaposlili več sto novih sodelavcev, ostaja pa razmišljanje, kako bi jih v prihodnje zadržali ali zaposlili nove.

Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja