Obvestilo

Minister Tonin na Notranjskem o uspešnem boju zoper novi koronavirus

Minister za obrambo Matej Tonin je včeraj obiskal Postojno in izrazil hvaležnost vsem pripadnikom civilne zaščite, policije, rdečega križa, gasilcem in vsem drugim skupinam, ki se borijo s korona virus. Primorsko-notranjska regija je po njegovih besedah ena najuspešnejših v Sloveniji, saj je kljub bližini italijanske meje med regijami z najmanj okuženimi. Spregovoril je tudi o vadišču Poček.

Kot je uvodoma povedal Sandi Curk, poveljnik Štaba CZ na Notranjsko regijo, je bil namen obiska pregled dosedanjega dela in pogled v prihodnost. »Prihaja namreč optimizem, ukrepi se krčijo, a zgodba pa še ni končana,« je dejal. Po njegovem mnenju bi bilo odprtje meje z Italijo še nekoliko preuranjeno, s čimer se strinja vseh deset županov regije, med njimi pa ni severnoprimorskih. »Slovenija je tako uspešna ne samo zaradi ukrepov, ampak tudi zaradi ljudi, ki te ukrepe spoštujejo,« je poudaril Curk in izrazil zaskrbljenost zaradi velikih požarov, ki sta izbruhnila na Krasu.

Tonin: S kmečko pametjo do spodbudnih rezultatov

Minister Tonin je pohvalil delo regijskega štaba civilne zaščite. “Ko primerjamo delovanje civilnih zaščit po državi, se vidi razlika med tistimi, ki so bili samoiniciativni in niso čakali natančnih navodil do vejice in pike ter uporabili t. i. kmečko pamet, ter onimi drugimi. Rezultati prvih so absolutno spodbudni, kjer so čakali navodila, pa se je virus razširil in imamo danes težave. Vaša regija je ena izmed najuspešnejših pri soočanju s koronavirusom, za kar vam čestitam,” je dejal Tonin. Poudaril je še, da bo ministrskemu zboru prenesel vse informacije in izzive, s katerimi so ga seznanili župani desetih občin na območju primorsko-notranjske regije in Krasa. Med njimi je izpostavil varstvo otrok in psihosocialno ter drugo pomoč starejši populaciji. Kot zelo uspešno pri zajezitvi epidemije je obrambni minister ocenil celotno Primorsko-notranjsko regijo od Istre do Goriške in napovedal, da bo širša regija prva, v kateri bodo razrahljali omejitev nepotrebnih prehajanj občinskih meja. Tu je zdaj druga faza, v kateri je zelo pomembno, da bomo na tej dobri poti vztrajali. »Sprejeti bo treba primerne ukrepe in na primeren način odpravljati omejitve.«

Marentič: Postojna že tretji teden brez okužbe

Postojnski župan Igor Marentič je trenutno stanje v občini ocenil zelo pozitivno, saj že tretji teden niso zaznali nobene okužene osebe.  »To nas navdaja z optimizmom, da bomo že v maju pričakali dodatne sprostitve gibanja, odpiranja institucij, ki so bile prej del našega vsakdana.« Po njegovih besedah je v občini na voljo dovolj zaščitnih sredstev, prejeli so le tri prošnje za varstvo otrok in le-tega tudi zagotovili. »V maju, ko naj bi zagnali del gospodarstva, nas na področju varstva otrok čakajo novi izzivi,« je dodal.

O Počku povsem na novo

Obrambni minister se je zavzel, da začnejo problem vojaškega vadišča na Počku reševati od začetka, saj med postojnsko občino in obrambnim ministrstvom ni več nobenega dogovora. “Naklonjen sem dialogu, naklonjen sem temu, da živimo v sožitju in da se dogovorimo, kako naprej,” je dejal Tonin. Napovedal je oblikovanje delovne skupine, ki se bo nato pogovarjala z občinami, ki se jih ta problem dotika, da bi našli skupno rešitev. »Poček je osrednje vadišče Slovenske vojske in ga bomo uporabljali tudi v prihodnje,” je še dodal.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja