Obvestilo

Minister Vizjak prerezal trak ob slavnostnem odprtju tematske poti Drvošec

Notranjski regijski park je konec minulega tedna obiskal minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak z namenom, da se udeleži slavnostnega odprtja tematske poti Drvošec. Župan občine Cerknica Marko Rupar in direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed sta mu predstavila trenutne aktivnosti in prihodnje načrte.

Po kratkem kulturnem programu je minister skupaj z županom in direktorjem prerezal trak in uradno odprl učno pot Drvošec. Ta poteka po neokrnjeni naravi Cerkniškega jezera in je v eno smer dolga 3,7 kilometra. Vodi od požiralnikov Rešeto in se konča dobrih 500 metrov pred mostom pred vasjo Otok. Ob poti je 26 klopi, 11 interpretacijskih točk, 33 usmerjevalnih stebričkov in 600 tablic z informacijami, ki popestrijo sprehod. Najdragocenejši so razgledi z opazovalnic Kuharca, Klejni Vrh in desetmetrskega stolpa Otočec. Od same idejne zasnove do izgradnje, ki so jo začeli 1. oktobra 2019, je pri nastajanju poti sodelovalo 50 ljudi, katerih trud in prizadevnost je direktor NRP Matevž Podjed posebej pohvalil.

Minister, župan in direktor so v svojih nagovorih izpostavili zadovoljstvo, da Cerkniško jezero dobiva podobo, ki si jo kot naravno čudo globalnega pomena zasluži, in je rezultat projektnega sodelovanja med različnimi institucijami.

Učno pot Drvošec sta omogočila projekta LIFE Stržen in Kras.Re.Vita. Celoten projekt Kras.Re.Vita je vreden 4.895.204 evrov, LIFE pa 3.820.163 evrov. LIFE Stržen je v višini 75 odstotkov financirala Evropska unija, 20 odstotkov je prispevalo ministrstvo za okolje in prostor, preostalo pa Občina Cerknica, projektni partnerji in lokalna podjetja. Za infrastrukturo je bilo v projektu LIFE namenjenih 130.000 €, v projektu KRAS.RE.VITA pa za postavitev infrastrukture na Drvošcu 189.665.16 €.

Ministru je vodja projekta LIFE Stržen Irena Likar v sejni sobi občinske hiše predstavila potek renaturacije, ki bi si jo morali sicer ogledati na terenu, vendar previsok vodostaj jezera tega ne dopušča. Prav tako zaradi previsoke vode letos nadaljevanje renaturacije ne bo mogoče. Irena Likar je poudarila, da bodo morali z izkopom najverjetneje nadaljevati prihodnje leto. Minister je predstavitev spremljal z zanimanjem in dal jasno sporočilo, da bo država tudi v prihodnje podpirala naravovarstvene projekte. Župan Marko Rupar je ob vsem tem poudaril, da je treba s pogovori iskati skupne poti. »To je pravi pristop, ki vsem prinese veliko zadovoljstva,« je povedal. Občina Cerknica in Notranjski regijski park bosta morala z ministrstvom in pristojnimi institucijami v prihodnje rešiti še nekaj odprtih tem glede lastništva parcel v Ribiškem kotu in upravljanja Rakovega Škocjana.

Minister Vizjak pa je med drugim dejal: »Učna pot ob Cerkniškem jezeru in renaturacija Stržena sta lep primer sinergij razvoja in ohranjanja narave. Naj se pot Drvošec vriše v zemljevid dosedanjim in prihodnjim potem, ki sledijo smeri dobrobiti nas ljudi in narave oziroma življenja.«

NRP / Uredništvo NzN

Foto: Ljubo Vukelič, občina Cerknica

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja