Obvestilo

Minister Židan v Cerknici o obnovi gozdov

Na Taboru, v prostorih Notranjskega parka, sta se minuli  petek  sestala minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in direktor Zavoda za gozdove Damjan Oražem, ki je ministru predstavil potek sanacije gozdov, ki jih je prizadel lubadar.

V zadnjih dveh letih je bilo za posek zaradi napada lubadarja označenih kar 2 milijona kubičnih metrov napadenih smrek. Minister je ocenil, da sanacija poteka uspešno. V zadnjih treh mesecih letošnjega leta je bilo namreč s strani podlubnikov napadenih 21 odstotkov manj dreves kot v enakem obdobju lani. Po zagotovilih Zavoda za gozdove naj bi bila do konca meseca marca 2017 posekana vsa drevesa, ki so predvidena za sečnjo. Židan je prepričan, da je uspešna sanacija rezultat sodelovanje med lastniki gozdov, Zavodom za gozdove in državo, ki naj bi s prerazporeditvijo denarja v Programu razvoja podeželja zagotovila novih 20 milijonov evrov za  obnovo slovenskega gozda v prihodnjih letih. Pri tem pa so pristojni lastnike še enkrat opozorili, da morajo s strani lubadarjev napadeno drevje ustrezno pospraviti in odpeljati iz gozda.

Država pa gozdov ne bo samo sanirala, ampak tudi obnovila. Kmetijsko ministrstvo sofinancira obnovo s saditvijo sadik in letos je bilo z zasaditvijo 132.000 sadik obnovljenih 230 hektarjev gozdov. Pristojne pa v prihodnje čaka še veliko dela, saj bo zaradi žleda in podlubnikov potrebno obnoviti preko 2000 hektarjev poškodovanih gozdov.

Maruša Opeka

Foto: MKO

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja