Obvestilo

Ministrica Pivčeva na Blokah: Razmere zaradi napadov volkov so izredne

Z županoma občin Bloke in Loška dolina se je včeraj srečala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je to območje obiskala zaradi, kot se je izrazila, izrednih razmer ob napadih volkov.

Pivčeva je po sestanku v izjavi za medije dejala, da so na Blokah zaradi zelo povečanega števila napadov volkov na živali razmere postale izredne kljub nedavno sprejetemu interventnemu zakonu o odstrelu medvedov in volkov. “Od sprejetja pa je vendarle minilo tako malo časa, da do odstrela volkov pravzaprav tu še ni prišlo,” je dejala Pivčeva. Na Blokah so od uveljavitve zakona doslej iz narave odvzeli dva medveda, medtem ko do odstrela volkov še ni prišlo.

Iz Bruslja več denarja za zaščitne ukrepe

Ministrica Pivčeva je kmetom povedala, da so v Bruslju soglašali z njihovim predlogom za zvišanjem deleža sofinanciranja zaščitnih ukrepov. “Strinjali so se in sporočili, da je ta delež lahko do 90-odstoten,” je pojasnila. Gre za sofinanciranje ukrepa postavljanja zaščitnih ograj in pridobivanja pastirskih psov.

Tako medvedje kot volkovi zadnje čase hodijo iz gozdov v naselja, sobivanje z ljudmi pa je po njenih ocenah oteženo. “Menim, da smo zanemarili mnenje stroke in šli na nivo ulice, posledica pa je to, kar vidimo tu,” je ocenila. Interventni zakon je bil, kot je dodala, predvsem nuja, in ne želja.

Resnosti nastalih razmer se zavedajo tudi na Zavodu za gozdove, kjer ugotavljajo, da so se konfliktni primeri zaradi volkov v celotni območni službi samo do julija povečali za 2,5-krat glede na celotno lansko leto. Medtem ko so lani zabeležili tri napade volkov, so jih letos že 23, konfliktov zaradi medveda pa je približno enako.

MMC/STA/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja