Obvestilo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v Logatcu na slovenskem zajtrku

Del dopoldneva je preživela na Osnovni šoli 8 talcev Logatec, ki jo je obiskovala tudi sama.

Dan slovenske hrane se je v Logatcu začel že navsezgodaj, na kmetiji Pri Štangarji, na Kalcah. Kmetijo so obiskali šolarji, ki so opazovali delo na kmetiji ter pripravo skute, vse pa je budno spremljala kamera Televizije Slovenija, ki je utrip Logatca na ta poseben dan  v oddaji Dobro jutro neposredno prenašala v številne slovenske domove.

V Jožefovi dvorani Doma Marije in Marte pa so medtem že pripravljali slovenski zajtrk – tega so danes postregli tudi v vseh šolah in vrtcih v občini –učenci pa so pod nadzorom in ob nasvetih znane prehranske strokovnjakinje Marije  Merljak pripravljali najrazličnejše zdrave jedi iz slovenskih sestavin. Številni občani, ki so bili vabljeni na slovenski zajtrk, so bili nad njihovimi izdelki navdušeni.

20151120_085058-compressor

20151120_094624-compressor

Osnovno šolo 8 talcev je obiskala Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje, ki je to šolo sama obiskovala, njeni učenci pa so bili tudi njeni otroci. Kolarjeva zato ob sprehodu po šoli ni mogla skriti čustev in navdušenja nad napredkom šole, ki bi jo, kot je dejala, kdaj v prihodnosti povabila k sodelovanju v projektih, ki jih izvaja ministrstvo.

Ministrica si je z zanimanjem ogledala čebelarsko razstavo, pokramljala s čebelarji, obiskala še nekatere druge šolske prostore in se seznanila z dejavnostmi. Ob koncu ogleda si je skupaj z ravnateljico OŠ 8 talcev Karmen Cunder in učenci v šolski jedilnici privoščila slovenski zajtrk, gostiteljem pa je izročila darilo – košaro svojih pridelkov, saj, kot je povedala,  izvira iz kmečke družine in za sprostitev in rekreacijo še vedno kmetuje.

Dan slovenske hrane se je nadaljeval s predavanjem Marije Merljak, ki je učencem višjih razredov logaških osnovnih šol o tem, kako s hrano do boljše samopodobe in boljšega učnega uspeha. Popoldne pa  Merljakova predava o krepitvi  imunskega  sistema in uravnavanju hormonskega ravnovesja, zanimanja pa je bila deležna tudi  tržnica domačih izdelkov in dobrot.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja