Obvestilo

Ministrstvo za obrambo bo s 600 000 evri pripomoglo k urejanju lokalne infrastrukture na območju Počka

Minister Karl Erjavec in župan Občine Pivka Robert Smrdelj sta podpisala dodatek k dogovoru o sodelovanju pri sofinanciranju obnove in posodobitve ceste Zagorje-Bač. 

Ministrstvo za obrambo in Občina Pivka sta uspešna  pri dogovarjanju glede medsebojnega sodelovanja pri vlaganju v projekte lokalne javne infrastrukture, zaradi obremenjenosti cestne in komunalne infrastrukture ob uporabi Osrednjega vadišča Slovenske vojske (OSVAD SV) Postojna. Dogovor o sofinanciranju sodobne ureditve ceste Zagorje-Bač sta minister za obrambo Karl Erjavec in župan Občine Pivka Robert Smrdelj včeraj potrdila s podpisom dodatka k dosedanjemu dogovoru, ki ga ima ministrstvo sklenjeno z Občino Pivka.
Delovna skupina za urejanje razmerij  med  ministrstvom za obrambo in občinami, ki gravitirajo na območje OSVAD SV Postojna, ki jo vodi svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Boštjan Šefic, je z Občino Pivka uskladila sofinanciranje obsežnega projekta v lokalno javno infrastrukturo za leti 2019 in 2020. 
Dogovor določa pogoje in način medsebojnega sodelovanja glede uporabe infrastrukture v upravljanju ministrstva za obrambo na območju občine Pivka in njene neposredne soseščine, s ciljem zagotoviti njeno dolgoročno uporabo, z upoštevanjem interesov lokalne skupnosti, povezanih z uporabo te infrastrukture ter medsebojna razmerja in sofinanciranje ministrstva za obrambo v skupne projekte z Občino Pivka. S podpisom dodatka k dogovoru je ministrstvo za obrambo z Občino Pivka uskladilo sofinanciranje obsežnega projekta v lokalno javno infrastrukturo za leti 2019 in 2020, ki obsega ureditev sodobne lokalne ceste Zagorje-Bač z infrastrukturo, ki bo zagotavljala ustrezno varnost v cestnem prometu. V ta namen bo ministrstvo v letošnjem in naslednjem letu namenilo skupaj 600.000 evrov, soudeležba občine v projektu pa je predvidena v višini 200.000 evrov. 

Minister Erjavec je po podpisu dodatka v kratki izjavi za medije poudaril, da je zadovoljen, da sta z županom podpisala dodatek k dogovoru, ki bo omogočil sodobno ureditev ceste Zagorje-Bač, kajti v interesu Slovenske vojske je, da imamo urejene odnose z lokalnimi skupnostmi na območju OSVAD SV Postojna. Kot je še povedal, smo se s tem podpisom dodatka obvezali, da bomo še naprej vlagali v lokalno infrastrukturo in da bomo projekt obnove ceste v dogovorjenem roku tudi realizirali. Ministrstvo za obrambo se zaveda, da uporaba vadišča v določeni meri vpliva na življenje prebivalcev v njegovi okolici, zato na takšen način, z dogovori o sodelovanju, skušamo, kolikor je mogoče, ublažiti motnje, ki jih predstavlja delovanje OSVAD SV na tem prostoru, je še izpostavil minister. 
Župan Robert Smrdelj je ob podpisu izrazil zadovoljstvo ob sklenitvi dodatka k dogovoru, ki pomeni realizacijo projektov, ki so bili dogovorjeni v preteklosti in se zaradi pomanjkanja finančnih sredstev v preteklih letih niso realizirali. Kot je povedal,  je infrastruktura pomembna tako z lokalnega zornega kota, predvsem z vidika vaške skupnosti Zagorje, kot tudi za Slovensko vojsko, saj bo ureditev pomembno pripomogla k prometni varnosti.

Minister za obrambo je ob tej priložnosti izpostavil dobro sodelovanje med občino in ministrstvom tudi pri projektu Park vojaške zgodovine, ki je v več pogledih presegel pričakovanja. Kot je povedal župan Robert Smrdelj, brez res dobrega sodelovanja z ministrstvom in Slovensko vojsko takega projekta ne bi bilo mogoče izpeljati.

Tekst in foto: MO   

 

 

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja