Obvestilo

Mlade rovtarske gasilke državne prvakinje

Gasilske zveza Zgornje savinjske doline je preteklo soboto skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije organizirala 19. državno tekmovanje pionirjev in mladincev in 16. državno tekmovanje gasilcev pripravnikov v gasilski orientaciji. Gasilke PGD Rovte so dosegle sijajen uspeh.

Prvenstva se je udeležilo 186 tričlanskih ekip mladih gasilcev in gasilk, starosti od 7 do 18 let skupaj s svojimi mentorji, 50 sodnikov in redarjev ter drugega osebja. Ekipe so morale v čim krajšem času le s pomočjo karte in kompasa preteči ali prehoditi pot, vmes najti kontrolne točke in na njih opraviti določeno nalogo. Letos je bila orientacija prav specifična, kajti mladi gasilci so se na orientacijsko progo podali z nihalno žičnico.

Ekipe so bile razdeljene v šest tekmovalnih kategorij, in sicer: PIONIRJI (ekipa fantov ali mešano) – od 7 do 11 let, PIONIRKE – od 7 do 11 let, MLADINCI (ekipa fantov ali mešano) – od 12 do 16 let, MLADINKE – od 12 do 16 let, GASILCI PRIPRAVNIKI (ekipa fantov ali mešano) – od 16 do 18 let in GASILKE PRIPRAVNICE – od 16 do 18 let.

Na Golteh je tekmovalo 33 enot pionirk, 32 enot pionirjev, 31 enot mladink, 35 enot mladincev, 26 enot gasilk pripravnic in 29 enot gasilcev pripravnikov. Tekmovanje iz gasilske orientacije je sestavljeno iz orientacijske proge in iz vrste kontrolnih točk, ki jih mora vsaka ekipa najti po vrstnem redu od prve do zadnje kontrolne točke in to kar najhitreje. Kontrolna točka je prostor v naravi, kjer ekipa izvede določeno vajo.

Proga za pionirje in pionirke je dolga cca. 2000 m in ima 4 kontrolne točke, za mladince, mladinke je dolga cca. 3000 m in ima 6 kontrolnih točk ter za gasilce pripravnike, gasilke pripravnice je dolga cca. 5000 m in ima 6 kontrolnih točk, kjer ekipe izvajajo različne vaje. Med drugim zbijajo tarčo z vedrovko ali postavljajo orodje za vajo z motorno brizgalno, vežejo vozle ali navezujejo orodje, zvijajo cevi, spajajo cevi na trojak, prepoznavajo topografske znake in pokažejo znanje iz orientacije.

Pri gasilkah pripravnicah so državne prvakinje postale gasilke PGD Rovte, podprvakinje PGD Kapla-Pondor in tretje PGD Žeje – Sveta Trojica. Pri gasilcih pripravnikih so zmagali PGD Lokovica, pred PGD Pristava pri Mestinju 1 in PGD Pristava pri Mestinju 2.

Pri pionirkah so slavile pionirke PGD Lokovica, pred PGD Mavčiče in pionirkami PGD Dvor. Pri pionirjih so bili najboljši pionirji iz PGD Klek, drugi so bili PGD Iška Loka in tretji PGD Mavčiče. Prvo mesto pri mladinkah so zasedle mladinke PGD Gabrovka pred PGD Škale in PGD Podgorica Šentjakob. Pri mladincih so slavili PGD Gorje, drugi so bili PGD Gabrovka in tretji PGD Sela – Verače – Virštanj.
Janja Vlaj, članica MS GZS

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja