Obvestilo

Mobil na veter na novi lokaciji v Cerknici

V Urbanem parku v Cerknici so v torek slovesno pospremili postavitev skulpture Mobil na veter akademske kiparke Milene Braniselj pred dom starejših s stare lokacije izpred tovarne transportnih naprav v Podskrajniku. Poleg župana Marka Ruparja in torice mogočne skulpture se je dogodka udeležil tudi Viktor Pakiž, direktor omenjene tovarne.

 Rupar: Kultura polni dušo

Milena Braniselj je v zadnjih letih pustila velik pečat v občini Cerknica je poudaril župan. »Vem, da je poleg gospodarstva treba skrbeti tudi za kulturo, treba je napolniti dušo. Iskali smo lokacijo, kjer bi se skulptura vklopila v okolje in pričujoča je gotovo najprimernejša. Degradirano območje smo premaknili na bistveno višji nivo,« je v nagovoru dejal župan Rupar.

Srečen kraj, ki ima tako umetnico …

Umetnostna zgodovinarka Polona Škodič je skulpturo Mobil na veter pospremila na pot na novi lokaciji. »Srečen kraj, ki ima tako umetnico, ki je tako v Cerknici kot v Sloveniji in Evropi pustila prepoznavno sled,« je dejala Škodičeva, ki delo Branisljeve spremlja že dolgo vrsto let.

Zaključena celota Urbanega parka

»Pred slabimi tremi meseci smo se na tem mestu pogovarjali v iskanju rešitev in neustreznejšega prostora za postavitev Mobila. Skupaj s predstavniki sveta za kulturo Občine Cerknica  (Maruša Opeka in Tone Urbas) z avtorico mobila, akademsko kiparko Mileno Braniselj, arhitektom Marjanom Lobodo, akademskim slikarjem Tomažem Perkom,  smo enotno odločili, da je zelenica oz. zemljišče z manjšim sadovnjakom, ki stoji tik ob Urbanem parku in je v lasti Družbe DEOS Centra starejših Cerknica, neustreznejše za postavitev mobila. Uprava družbe DEOS je s postavitvijo soglašala in dela so stekla,« je povedala Biserka Levačič Nelec, direktorica DEOS centra. »Odprtih rok smo sprejeli Mobile na veter, avtorice akademske kiparke Milene Branislej, ki je našel svoj prostor tukaj pod Slivnico in je lepo umeščen v prostor in predstavlja zaključeno celoto Urbanega parka, katerega uporabniki so v pretežni meri občani Občine Cerknica in pa naši stanovalci in njihovi svojci.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja