Obvestilo

Mobilna Postojna

Tudi letos med 18. in 22. septembrom poteka Evropski teden mobilnosti (ETM), katerega cilj je izboljšati odnos ljudi do okolja. Projekt predvsem opozarja na potrebo po spremembi potovalnih navad ljudi, kar pomeni potovati s kolesom, peš ali pa si avto deliti skupaj z drugimi, ki potrebujejo prevoz.

Naše okolje, naša odgovornost

V sredo so v Postojni prostovoljci SGLŠ Postojna in ŠC Postojna ter člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Postojna delili letake in ozaveščali o vzgoji cestnega prometa. Opozarjali so tudi na letošnji slogan ETM-ja, ki se glasi: Zbiraj. Spreminjaj. Združuj. S tem želijo udeležence v prometu spodbuditi k uporabi alternativnih vrst prevoza, še posebej hoje, ki krepi telo in duha hkrati pa ne škoduje okolju.  Poudarjajo, da se za prevozno sredstvo odločamo iz navade in ne premislimo, ali je za določeno pot to sredstvo najbolj učinkovito. S kombiniranjem prevoznih sredstev lahko potujemo hitreje in bolj udobno. V sklopu ETM-ja vsaka občina priredi Dan brez avtomobila.

Mobilna Postojna2
ETM tudi v Postojni

Prireditev ob ETM-ju je v Postojni potekala na Novem trgu pred Primorko.
Vrtčevski otroci so se ob spremstvu vzgojiteljic, prostovoljcev in predstavnikov Policije sprehodili po Postojni. Otroci so nosili rumene rutke in s tem opozarjali, da je v prometu pomembno biti viden.
Na Novem trgu je bil postavljen poligon, kjer so vrtčevski otroci in osnovnošolci pokazali vožnjo s kolesom in skiroji. S prikazom so opozorili na okolju zdrave načine prevoza. V okviru delavnic so ustvarili likovne izdelke na temo vpliva prometa na okolje.

tek-postojna3

Agencija za varnost prometna Republike Slovenije je prikazala pravilno uporabo otroškega varnostnega sedeža in opozorila na posledice nepravilne uporabe. Obiskovalci so se lahko stehtali na posebnih tehtnicah, ki pokažejo kakšna je naletna teža ob trku vozila pri določeni hitrosti.

Policisti so obiskovalcem pokazali mobilno policijsko postajo, opremo in vozila, srečali so se s policijskim psom ter oblekli neprebojni jopič.
Policist, Urban Troha, pravi: »Predstaviti želimo varno pot v šolo, varno gibanje v prometu, prometna pravila in signalizacijo.« Ljudem pa bi radi sporočili: »Vozite varno, upoštevajte predpise, bodite pozorni na najmlajše udeležence v prometu, otroci naj bodo med vožnjo pripeti v stolčkih, starši pa jim bodite vzgled in uporabljajte varnostni pas.«

Besedilo in foto: Manca Turk

Mobilna Postojna4

 

Mobilna Postojna3

Mobilna Postojna5

Mobilna Postojna6

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja