Obvestilo

Modra sovica je spet doma!

Po mesecu dni oskrbe v Muti, v Zavetišču za prosto živeče živali, je bila modra sovica, najdenka, izpuščena v njen dom, v gozdove Notranjskega regijskega parka.

Ker so sovico našli in ji s tem rešili življenje, saj bi si jo sicer lahko za malico privoščil kakšen plenilec, na primer kuna, so bili pri dogodku prisotni tudi policisti. Posebno spoštovanje in veselje, da je živa, zdrava in močna ter pripravljena na samostojno življenje, so ji policisti izkazali s prisotnostjo dveh konjenikov in policistke na kolesu.

Pri dogodku je bil tudi Bogdan Paternost, policist s PP Cerknica, ki je sovico našel. Vidno ganjen je povedal: »V veliko veselje mi je, da sovico vidim v tako dobrem stanju. Sicer pa policija poleg vseh ostalih nalog opravlja tudi naloge zavarovanja okolja. Naše osnovno načelo je – pustimo zanamcem naravo takšno, kot so nam predniki. Načelo, ki bi se ga morali držati vsi.«

Predstavnika DOPPS – predsednik Rudolf Tekavčič – in strokovnjakinja za sove Tjaša Zagoršek sta sovico tudi obročkala, kar pomeni, da je dobila svojo številko, po kateri jo bo prepoznati, če jo bo v prihodnosti kdo našel.

Tjaša Zagoršek je sovico iz roke, v kateri jo je držala (in sovica je to mirno prenašala), izpustila v naravo. Mala pernata živalica je takoj odletela na bližnje drevo, malce posedela, potem pa se, kot je to za sove, ki so nočne živali značilno, potopila v gosto drevesje ob Cerkniškem jezeru. Ker gre za edino našo sovo selivko, ki zimo preživi v podsaharski Afriki, modro sovico kmalu čaka dolga pot na črno celino.

Konec marca ali v začetku aprila se te ptice vrnejo nazaj v Evropo, kjer začnejo samci takoj s klicanjem vabiti samice in označevati svoje teritorije.

Spomnimo: cerkniški policisti so pred mesecem dni pred policijsko postajo našli drobceno, le nekaj dni staro sovico vrste veliki skovik. Potem so poklicali Notranjski park, osrednjo okoljevarstveno institucijo v regiji, kjer so poskrbeli smo, da je šla v varne roke. En mesec je bila v Muti, edinem zavetišču za prosto živeče živali v Sloveniji, kjer so lepo poskrbeli zanjo in ji pomagali do odraslosti.

NRP/ Uredništvo NzN

Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica

 

Ne spreglejte

V Cerknici odprli nove prostore območnega združenja Rdečega križa

Na Partizanski 2a, stavbi, ki jo je cerkniška občina kupila že pred časom, so včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja