Obvestilo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muzejska lokomotiva na zadnji poti

V ponedeljek, 2. maja, bo na zadnjo vožnjo v Park vojaške zgodovine krenila lokomotiva 33-110. Na železniški postaji v Pivki jo bodo s krajšo slovesnostjo pričakali ob dvanajstih. Gre za enkraten dogodek tako za ljubitelje železnic in tehnične dediščine nasploh, kakor tudi za ljubitelje vojaške zgodovine, saj bo lokomotivo na tej zadnji vožnji vlekla sestrska parna lokomotiva 33-037.

Lokomotiva 33-110, ki bo v naslednjih dneh prepeljana v Park vojaške zgodovine, je muzejski eksponat, ki je izjemen tako po dimenzijah (dolžina 23 m, višina 4,4 m, teža 95 ton) kot po zgodovinski vrednosti, saj gre za nemško lokomotivo iz leta 1943, ki je služila vojaškim transportom, potem pa še desetletja po vojni civilnemu prometu.

Spomnimo, da so februarja Slovenske železnice, Občina Pivka in Zavod za turizem Pivka podpisali sporazum o sodelovanju pri promociji potniškega železniškega prometa in parka, ki vključuje tudi donacijo parne lokomotive 33-110, izdelane leta 1943 v Berlinu za vojaške transporte nemške vojske. Po vojni jo je dobila Jugoslavija kot del vojnih reparacij. Nato je še desetletja vlekla tovorne in potniške vlake.

Ne spreglejte

Pustno dopoldne na Čebeletališču

Cerkniški kulturni dom, osrednje prizorišče Pusta, ki ga v Cerknici pišejo z veliko začetnico, je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja