Obvestilo

Muzejska parna lokomotiva na zadnji poti v Pivko

Pivka – Na železniško postajo v Pivki je danes opoldne prispela vojaška lokomotiva iz druge svetovne vojne, ki jo bodo najprej prenovili, nato pa razstavili v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Pričakala jo je množica ljubiteljev parnih lokomotiv ter tehnične in vojaške zgodovine.

PVZ-lokomotiva-4 

Parna lokomotiva 33-110 je nemška vojaška lokomotiva iz leta 1943. Gre za dragocen muzejski eksponat v lasti Železniškega muzeja Slovenskih železnic, ki je bil dan v trajno uporabo Parku vojaške zgodovine. Spomnimo, februarja letos so Slovenske železnice, Občina Pivka in Zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka sklenili pogodbo o omenjeni predaji.

Prevoz lokomotive v OVZ bo poseben izziv

Tja jo bodo z železniške postaje Pivka prepeljali v naslednjih dneh, kar bo zaradi njenih izjemnih dimenzij še poseben izziv, so sporočili iz Slovenskih železnic in Parka vojaške zgodovine Pivka. Lokomotiva je namreč dolga 23 metrov in visoka 4,4 metra, njena teža pa je kar 95 ton.

PVZ-lokomotiva-1

 

Lokomotiva zaznamovala zaključek parne vleke

Lokomotive tipa 33 so bile v osnovi narejene za obdobje nekaj let in naj bi služile le do konca vojne, a so zaradi odlične izdelave vozile po Evropi še več desetletij.

Lokomotiva, ki jo bodo razstavili v Pivki, ima še posebno zgodovinsko težo, ker je aprila 1978 z vožnjo iz Ljubljane v Postojno zaključila obdobje parne vleke pri nas. Na današnji zadnji vožnji jo je vlekla sestrska lokomotiva 33-037, še vedno aktivna lokomotiva muzejskega vlaka Slovenskih železnic.

Foto: arhiv PVZ

 

 

 

PVZ-lokomotiva-2

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja