Obvestilo

Muzejska zbirka oživlja logaški odpor proti agresorju

Logatec – V organizaciji območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Logatec so v petek v Centru vojnih veteranov v sklopu prireditev ob 25-letnici vojne za Slovenijo odprli muzejsko zbirko Vojna za Slovenijo 1991 na Logaškem. Zbirka nazorno prikazuje dogodke iz časa priprav na vojno leta 1990 in časa vojne leta 1991 in se nanaša izključno na delovanje Teritorialne obrambe na območju občine Logatec.

Več o zbirki sami in njenem nastajanju je za spletni portal Novice z Notranjske povedal predsednik OZ veteranov vojne za Slovenijo Miroslav Pogačnik:

Muzejska zbirka ni zelo obsežna, vendar pa celovito in verodostojno predstavlja dogajanja v Teritorialni obrambi v času priprav in med samo vojno in bo skupaj s filmskim gradivom in opisi v vojno-zgodovinskem zborniku zagotovila resničen zgodovinski zapis, ki temelji na dokumentih, filmskem in fotografskem gradivu ter osebnih izpovedih udeležencev.

20160617_181042

20160617_181249

Kot je povedal Pogačnik, so razstavo najprej nameravali postaviti v večnamenskem prostoru v jedilnici centra, vendar so jo morali zaradi prisotnosti beguncev premestiti v upravno stavbo. V hodniku le-te je na ogled fotografska razstava, ki predstavlja gradnjo veteranskega centra na tej lokaciji. Logaški veterani so vanjo vložili 20 000 prostovoljnih delovnih ur. »Danes ta center predstavlja eno redkih urejenih lokacij v Sloveniji, ki jo lahko MORS uporablja v različne namene, kot so vojaške vaje, namestitev enot Slovenske vojske, namestitev prebivalstva ob večjih naravnih nesrečah …« še dodaja predsednik logaških veteranov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

20160617_180610

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja