Obvestilo

Na Blokah nova stanovanja za mlade družine

V Velikih Blokah so včeraj slovesno odprli prenovljeni objekt s petimi stanovanjskimi enotami za neprofitno najemnino. Štiri stanovanja v izmeri 70 kvadratnih metrov so že oddana, enega pa bo občina ohranila za svoje potrebe.

Ministrstvo in stanovanjski sklad dvignila roke

»Objekt je bil zgrajen po drugi svetovni  vojni za potrebe vojaških starešin,  zaposlenih v vojašnici v Velikih Blokah, po osamosvojitvi in odhodu JLA z našega ozemlja pa je ostal prazen in je polnih 25 let propadal,« je povedal bloški župan Jože Doles, ki je na novo pridobitev zelo ponosen.  Pristojno ministrstvo je sicer skušalo ta objekt obnoviti, v nekem obdobju so ga dali v upravljanje stanovanjskemu skladu RS, vendar je tudi slednji dvignil roke z njega, ko je ocenil, da se ga ne splača obnavljati. »Uspeli smo prepričati ministrstvo, da se ta objekt brezplačno prenese v lastin posest Občine Boke, takoj zatem pa smo pristopili k obnovi in sanaciji. Izvedbo smo zaupali podjetju Adaptacije vzdrževanje, ki je specializirano za obnove dotrajanih objektov,« pravi župan.

Z razpisom do nepričakovanih sredstev

Občina Bloke je vsa sredstva za obnovo, okoli 600 000 evrov,  zagotovila iz občinskega proračuna. »Po zaključku investicije pa smo imeli srečo, namreč, letos spomladi je ministrstvo za okolje in prostor objavilo razpis, v katerem so lahko investitorji, torej občine ali stanovanjski skladi, pridobili sredstva, ki so jih vložili v konkretno obnovo ali izgradnjo novih stanovanj za neprofitni najem,« pove Doles. »Na ta razpis smo se prijavili in bili tudi izbrani, tako da bomo povsem nenačrtovano dobili nazaj sredstva v višini 230 000 eur, torej skoraj  40 odstotkov vloženega denarja.«

Mlade družine bodo ostale na Blokah

Na razpis za oddajo štirih od petih stanovanj so se prijavile mlade družine, ki so tako uspele rešiti stanovanjski problem. »To so tisti, ki bi po vsej verjetnosti v prihodnosti zapustili Bloško planoto, zato sem nove pridobitve še posebej vesel,« pravi bloški župan.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja