Obvestilo

Na Blokah podelili občinska priznanja

Konec minulega tedna so v Novi vasi na Blokah slovesno zaznamovali občinski praznik in 20-letnico samostojnosti Občine Bloke, ki jo vse od ustanovitve vodi župan Jože Doles. Ob tej priložnosti s podelili tri občinska priznanja, in sicer Društvu upokojencev Martin Krpan Bloke, športnemu društvu Studenec in podjetju HIJA gostinstvo in turizem d.o.o ter priznanja najzaslužnejšim krvodajalcem, za glasbeno poslastico pa so tokrat poskrbeli Prifarski muzikanti.

Aktivni bloški upokojenci

 Za prizadevno delo in širok izbor programov dejavnosti je občinsko priznanje prejelo Društvo upokojencev Martin Krpan Bloke.

Društvo upokojencev Bloška Planota je bilo ustanovljeno leta 2001, leta 2015 pa se je preimenovalo v Društvo Upokojencev Martin Krpan Bloke. Je najštevilčnejše društvo in v občini, saj je vanj vključenih 270 članov. Aktivni so na športnem področju, udeležujejo se tudi tekmovanj, kjer dosegajo dobre rezultate. Za svoje člane organizirajo tudi različne tečaje in delavnice, na katerih si člani bogatijo svoja znanja ter izvajajo najrazličnejša ročna dela.

Društvo upokojencev Bloška planota izvaja tudi projekt Starejši za starejše. Temeljni namen tega projekta je izboljšati kakovost življenja v starosti, tako iz zdravstvenega kot tudi iz socialnega vidika.

Na področju kulturne dejavnosti izvajajo medgeneracijski družabni ples, organizirajo obiske gledališč na prostem in v dvoranah ter prednovoletno srečanje za upokojence.  Od leta 2017 dalje so v sodelovanju z občino Bloke organizirali srečanje jubilantov, ki praznujejo 70, 80 ali 90 letnico življena. To srečanje naj bi postalo tradicionalno.

Med letom pa društvo Upokojencev Martin Krpan Bloke organizira tudi številne druge aktivnosti kot so Martinovanje, obisk Festivala za tretje življenjsko obdobje, udeležba na trgatvi in druge. Dvakrat letno društvo upokojencev organizira tudi izlete po Sloveniji  in izven nje.

Športnikom ne manjka idej in zagnanosti

Za izjemen prispevek pri ureditvi športnega parka in aktivno delo pri organizaciji športnih in družabnih prireditev na Studencu je priznanje Občine Bloke za leto 2018 pripadlo Športnemu društvu Studenec na Blokah in predsedniku Luku Anzeljcu.

Vaščani naselja Studenec na Blokah so pred leti prišli na idejo, da bi na Hribu nad naseljem uredili nogometno igrišče. S to idejo so se takrat najprej obrnili na lastnika zemljišča Župnijo Bloke, kjer so pobudo podprli. Kmalu zatem so  vaščani začeli z gradnjo ob pomoči številnih sponzorjev, občine Bloke in ogromnega števila prostovoljnih ur vaščanov Studenca.

Med mladimi pa idej še ni zmanjkalo. Za potrebe druženja so leta 2010 začeli z gradnjo brunarice. Kmalu zatem je bilo ustanovljeno športno društvo. Prvi občni zbor Športnega društva Studenec na Blokah je bil 4. 3. 2011, njegov predsednik pa Luka Anzeljc. Že prvo leto so organizirali Jurjevanje in salamijado.

Športno društvo Studenec na Blokah je organiziralo še več odmevnih veselic z znanimi skupinami, ki so privabile po več kot tisoč obiskovalcev. Člani društva pa so vložili ogromno prostovoljnega dela pri pripravi teh prireditev.

Že več let zaporedoma ŠD Studenec na Blokah organizira tudi tekmovanja v malem nogometu. Na ligaškem sistemu tekmovanja sodelujejo ekipe iz območja občine Bloke in drugih sosednjih občin. Na ta način omogočijo številnim mladim zdrav način življenja ter širijo dober glas o Blokah tudi izven meja občine.

Podjetje HIJA d.o.o. z zaslugami za prepoznavnost Bloške planote

Za izjemen prispevek pri organizaciji turistične ponudbe na Bloškem jezeru ter prepoznavnosti Bloške planote se Podjetju HIJA gostinstvo in turizem d.o.o. podeljuje priznanje občine Bloke za leto 2018.

Podjetje HIJA gostinstvo in turizem d.o.o. je prejelo občinsko priznanje za izjemen prispevek pri organizaciji turistične ponudbe na Bloškem jezeru ter prepoznavnosti Bloške planote.

Podjetje Hija d.o.o je bilo ustanovljeno leta 2004 kot malo družinsko podjetje. Istega  leta je podjetje vzelo v najem Okrepčevalnico Lovec in se začelo ukvarjati z gostinsko in turistično dejavnostjo. V letu 2007  so na razpisu občine Bloke dobili v najem parcelo ob Bloškem jezeru, na kateri so postavili brunarico in tam vzpostavili  ponudbo hrane in pijače. Janez in Martina iz podjetja Hija .d.o.o. pa sta kmalu ugotovila, da je prostor, ki sta ga dobila v najem ob jezeru, za razvoj kvalitetne turistične ponudbe premajhen, zato sta že leta 2008 ob jezeru kupila svojo parcelo. Ta investicija pa je v času gospodarske kriz, predstavljala veliko finančno breme za podjetje, ki je bremenilo hitrejši razvoj turistične ponudbe na Bloškem jezeru. Kljub težavam pa sta vsako leto uspela povečati in izboljšati objekt in ponudbo na jezeru. Janez je skrbel za izdelavo objektov in lesenih skulptur, Martina pa za gostinsko ponudbo in promocijo Bloškega jezera. Ko se je podjetje opomoglo od velike finančne investicije v zemljišče, sta se odločila, da na Bloškem jezeru vzpostavita Glamping park Bloško jezero. Za samo izvedbo in postavitev glamping hišic in ograje s skulpturami  je poskrbel kar Janez. Z odprtjem Glampinga se je ponudba na Bloškem jezeru še dodatno razširila, saj so gostom ponudili tudi možnost prenočevanja. Izgradnja Glampinga je bila velika atrakcija in pridobitev za Bloško jezero in razvoj bloškega turizma.

Podjetje Hija d.o.o. s ponudbo na Bloškem jezeru pomembno vpliva na razvoj turizma v občini Bloke, saj vsako leto privablja vse več turistov, Bloško jezero pa se je z njuno pomočjo razvilo v zelo prepoznavno turistično destinacijo.

S posebnimi priznanji pa so se na slovesnosti v Dvorani Bloški smučar zahvalili tudi zvestim krvodajalkam in krvodajalcem iz Občine Bloke, ki darujejo del sebe, da rešujejo življenje drugih. »Njihova odločitev je prostovoljna in dejanje zelo plemenito,« so poudarili v obrazložitvi.   Kljub vsem tehnologijam, razvoju in napredku namreč kri še vedno pomeni nenadomestljivo in pomembno tekočino, kajti kri rešuje življenja, premaguje bolezen in je

Za več kot 50-krat darovano kri so bili nagrajeno Majda Lah, Mira Ponikvar, Ana Pakiž in Alojzij Škrabec, več kot 60-krat sta življenjsko tekočino darovala Anton Žnidaršič in Marko Ponikvar, ki sta prav tako prejela posebno priznanje,  medte ko sta bila za več kot 70- in več kot 80-krat darovano kri nagrajena Alojzij Ponikvar in Tomislava Beroš. Za 90 darovanj krvi pa je priznanje prejel Zdravko Modic.

Kulturni pridih so slovesnosti pridali MePZ KD Bloke in učenci Glasbene šole Frana Gerbiča, medtem ko so nas z glasbo po slovenskih pokrajinah in tudi zunaj naših meja popeljali izvrstni Prifarski muzikanti.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Stane Jakopin, B. M. K.

 

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja