Obvestilo

Na Blokah že dvajsetič po Krpanovi poti

Tradicionalni, že dvajseti Pohod po Krpanovi poti na Blokah letos pripravljajo  v nedeljo, 24. 4. 2022 s pričetkom od 8. do 10. ure. Začetek in zaključek pohoda bo pri Bloškem jezeru na Volčjem. Pohod je v osnovni različici dolg 19, v podaljšani s povirjem Iške pa 23 kilometrov. Pot je zložna in primerna za vsakogar, večina pohodnikov jo zmore v štirih do šestih urah.

Pot nas vodi mimo dvajsetih posebej označenih pojavov naravne in kulturne dediščine. Na cilju na Bloškem jezeru vas bo čakal topli obrok tradicionalne bloške kulinarike. Pohod ni tekmovalen, vsak udeleženec bo ob prijavi dobil brezplačno zemljevid z označenimi znamenitostmi ob poti. Tako si boste lahko ogledali nizko barje Bloščice, ki je posebnost slovenskih mokrišč, v Ravniku pa cerkev sv. Roka, ki je bila med vojno uničena. Pri obnovi so se vzorovali po cerkvi v ruševinah v Berlinu. V Ravniku je posebnost tudi brbotajoči vodnjak. V Zavrhu si boste ogledali spomenik bloškemu volu, saj je znano, da so bili Bločani odlični rejci in prekupčevalci z voli. Pri sv. Urhu vas čakajo ostaline gradu – tabor Nadlišek. Malo dalje pa ostaline Fajglove domačije, kjer je bil Martin Krpan doma in tudi mežnar pri prej omenjeni cerkvi. Le malo dalje so ruševine gradu Pajkovo, kjer je bil Krpan zaposlen kot “mirkač”, kot pravi ljudsko izročilo.

Vas Zales se ponaša s sto petdeset let staro “pajštabo” – sušilnico sadja. V Grabnu pa boste lahko opazovali krepko čez sto let star mlin, ki še vedno melje. In še marsikaj drugega.

Vsak udeleženec bo ob prijavi dobil posebno darilo organizatorja. Ob poti bosta dve okrepčevalnici z domačim prigrizkom in napitki. Na koncu pohoda pa vas čaka topel obrok tradicionalne bloške kulinarike. Izbirali boste lahko med več meniji.

Prijavite se lahko na dan pohoda na Bloškem jezeru od sedme ure dalje.  Prijavnina znaša 15 € za odrasle osebe in 5 € za otroke do 15. leta starosti.  Organizator bo prijave zaključil pri 1000 pohodnikih. Večje organizirane skupine prosimo, da se predhodno najavijo. Vse morebitne spremembe zaradi vremena ali podobno bodo objavljene na www.bloke.si. Informacije: www.bloke.si tic.bloke@gmail.com, 031 326 158 (Matej Pakiž)

Foto: Stane Korenjak

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja