Obvestilo

Na Cerkniškem se razmere stabilizirajo

Po sprejetju in uveljavitvi vseh ukrepov s strani države so se razmere na Cerkniškem stabilizirale, občani pa zgledno sledijo določilom o omejitvi gibanja, druženja, nošenja zaščitne opreme. Po zadnjih podatkih Policijske postaje Cerknica so policisti zaradi kršitev odloka o zbiranju na javnih mestih in nedovoljenih prečkanj občinskih mej izdali 71 opozoril. Izdanih pa je bilo tudi šest predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka na Zdravstvenem inšpektoratu RS.

Pomemben stik z občani je Občina Cerknica vzpostavila prek klicnega centra na številki 01 70 90 632 in elektronskih naslovov corona@cerknica.si in info@cerknica.si. Klicni center deluje od 16. marca 2020. Na vprašanja odgovarjajo delavci občinske uprave in predstavniki civilne zaščite, ki so poleg vrste vprašanj prek elektronske pošte prejeli tudi 210 klicev. Vsa vprašanja so obravnavali prednostno in poskušali poiskati rešitve za težave občank in občanov. Na podlagi evidence, ki jo vodijo, so v prvih dneh zaznali največ vprašanj glede zaščitne opreme in urnikov lekarn, črpalk, prodajaln.

Na seznamu Civilne zaščite Cerknica je trenutno okrog sto prostovoljcev, ki so pripravljeni ponuditi svojo pomoč. Po poročanju CZ je bilo v preteklem tednu aktiviranih osem šivilj za izdelavo mask, šest članov Združenja šoferjev in avtomehanikov Cerknica, ki so policistom pomagali na kontrolnih točkah, ena oseba je opravljala nakupe za obolele občane, dve prostovoljki pa sta izvajali varovanje otrok na domu.

Na pobudo župana Marka Ruparja, ki se je zavzel za dobavo blaga in pridobitev krojev, so tudi v občini Cerknica po vzoru drugih občin konec marca začeli s šivanjem mask. Naloga CZ je bila, da aktivira šivilje, in med občane razdeli pralne maske. Po zadnjih podatkih so cerkniške šivilje zašile več kot 4200 kosov. Večino so razdelili pred Večgeneracijskim centrom Cerknica, kjer so bila občanom na voljo tudi razkužila in zaščitne rokavice. Pralne maske pa so predstavniki CZ in gasilci raznesli tudi po oddaljenih krajih in zaselkih. Občanom so jih pustili kar v nabiralnikih. Kirurške maske, razkužila in rokavice je Občina Cerknica zagotovila tudi gasilskim društvom. Civilna zaščita Cerknica ima od sprejetja ukrepa, ki omejuje gibanje izven domače občine, nalogo izdaje dovolilnic za gibanje izven občine in prihod vanjo. CZ dovolilnico posamezniku izda v primeru oskrbe starejših oseb, dostave prehranskih izdelkov in kmetijskih pripomočkov, prevoza živine, obdelovanja kmetijskih površin, obiska zdravstvenih ustanov na klic ali napotnico. Občani lahko dovolilnico naročijo na telefonski številki klicnega centra ali po elektronski pošti. Navesti morajo osebne podatke in namen izhoda iz občine ali prihoda vanjo. Dovolilnico lahko naročnik prevzame osebno ali pa mu jo referent pošlje na njegov elektronski naslov.

Občina Cerknica

Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja