Obvestilo

Na Festivalu zdravja tudi občine iz naše regije

Lekarna Ljubljana je na Gospodarskem razstavišču organizirala že peti Festival zdravja. Obiskovalce so tudi letos najbolj pritegnile brezplačne preventivne meritve in nasveti strokovnjakov, veliko pa je bilo zanimanja tudi za predavanji o skrbi za možgane in o venskem popuščanju. Tokrat so se na festivalu na stojnicah predstavljale tudi nekatere občine primorsko-notranjske in osrednjeslovenske regije, med njimi Logatec, Loška dolina, Borovnica in druge.

Peti Festival zdravja, ki je tudi letos potekal na Gospodarskem razstavišču, je v središče postavil nekatere najpogostejše bolezni sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, povišan holesterol, visok krvni tlak, čezmerna telesna teža, osteoporoza, težave s prostato in vensko popuščanje. Obiskovalci, ki so jih organizatorji letos našteli skoraj pet tisoč in tako zabeležili najboljšo obiskanost doslej, so se lahko s farmacevti in drugimi strokovnjaki posvetovali o dejavnikih tveganja in o tem, kaj lahko sami storijo za boljše počutje. Tudi letos so bile najbolj obiskane stojnice, na katerih so izvajali brezplačne preventivne meritve, med njimi meritve glukoze v krvi, krvnega tlaka, EKG, srčnega utripa, venskega pretoka, ogljikovega monoksida v izdihanem zraku ter meritve kostne gostote.

Udeleženci festivala so ob tem lahko prisluhnili dvema strokovnima predavanjema. Farmacevt Milan Balaban iz Lekarne Ljubljana je predaval o kroničnem venskem popuščanju ter predstavil vaje za lajšanje in preprečevanje težav. »Gre za zelo pogosto bolezen sodobnega časa, zato smo v Lekarni Ljubljana letos uvedli brezplačne meritve s pletizmografom in svetovanje o lajšanju teh težav,« je pojasnil Balaban. Izjemno obiskano je bilo tudi predavanje znane slovenske avtorice Sanje Lončar, ki je predstavila nekatere naravne rešitve za zdrave in čile možgane.

»Lekarna Ljubljana se kot uspešni javni zavod dobro zaveda svojega poslanstva, ki daleč presega izdajo zdravil in drugih izdelkov za ohranjanje zdravja. Naša naloga je namreč tudi skrbno svetovanje o preventivi in o tem, kaj lahko storimo sami za zdravje in dobro počutje. S Festivalom zdravja želimo vrniti skupnosti, ki nam zaupa že skoraj sedemdeset let,« je povedal direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej.

Dogodek je imel, kot običajno, tudi dobrodelno noto. Direktor dr. Marjan Sedej je ob tej priložnosti Ljubljanskemu potniškemu prometu (LPP) podaril novih pet defibrilatorjev, s katerimi bodo opremili pet mestnih avtobusov. »Dobro se zavedamo, da se večina nesreč z zastojem srca zgodi na javnih krajih in da so takrat sekunde odločilnega pomena. Zato verjamemo, da bodo defibrilatorji pomemben prispevek k reševanju življenj,« je povedal dr. Marjan Sedej.

Udeležence festivala pa je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković in Lekarni Ljubljana čestital za dogodek, ki je postal že tradicionalen.

Festival zdravja je bil tudi letos namenjen vsem generacijam, od tistih najmlajših do najstarejših. Otroci so tako izdelovali kreme in mazila za ustnice, se preizkusili v mini golfu in v skoku na mini Planici. Za starejše obiskovalce so pripravili aktivnosti za ohranjanje gibljivosti in kuharske delavnice zdrave prehrane. Svojo turistično in kulinarično ponudbo so predstavile tudi nekatere občine. Dogodek pa so s petjem popestrile pevke Pevskega zbora Lekarne Ljubljana in Andrej Šifrer.

Šesti Festival zdravja bo po napovedih organizatorjev še bolj informativen, poučen in zabaven, saj bo Lekarna Ljubljana prihodnje leto praznovala častitljivo 70. obletnico obstoja.

Foto: Domen Groegl, Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja