Obvestilo

Na OŠ Antona Globočnika Postojna odprli vrata kulturi

Na Osnovni šoli Antona Globočnika Postojna so kulturnemu prazniku namenili ves mesec. Tako je v torek, 21. februarja, potekala prireditev s tematskim naslovom Odprta so vrata, pot vodi naprej.

Vrata lahko pojmujemo v dobesednem in prenesenem pomenu, saj nam odpirajo pot v nove svetove in simbolizirajo življenjske prelomnice posameznika, naroda in družbe.

Ko je prvič zaigrala slovenska himna, so njeni zvoki odprli mogočna vrata, na katera so trkale želje mnogih rodov naših prednikov. Vrata  v samostojnost naše države, kulture. Tudi Prešernovi Zdravljici so bila vrata dolgo zaprta. Prav o tem ter o pomenu Prešernovega ustvarjanja je na začetku prireditve spregovorila ravnateljica Sabina Ileršič, ki je v nagovoru poudarila, da je medkulturnost, ki jo uresničujejo na šoli, bogastvo, ki  povezuje, krepi in odstira mnoge dvome.

Proslavo so pod mentorstvom učiteljic pripravili učenci od 1. do  5. razreda ter otroški in mladinski pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Barbare Dolgan.

Skozi igrivo–šaljive pevske, plesne, recitatorske in dramske točke so se spletale niti življenjskih izkušenj in modrosti, povezane s posameznimi Prešernovimi verzi in  verzi drugih slovenskih pesnikov ter simbolnimi vrati.

Po odzivu obiskovalcev, ki so napolnili šolsko športno dvorano, je bilo čutiti, da so se s prireditvijo dotaknili tistih mest, kjer je kultura doma.

Sonja Česnik in Barbara Nagode

Foto: Martina Sedej-Filipčič in Greta Jadrič

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja