Obvestilo

Na Počku v prihodnje manj hrupa?

Pogovori med ministrstvom za obrambo in postojnsko občino glede upravljanja vojaške infrastrukture potekajo v konstruktivnem duhu, je danes ocenila ministrica Andreja Katič. Za vzdrževanje infrastrukture naj bi ministrstvo letos namenilo okvirno 150.000 evrov, ministrica pa napoveduje tudi zmanjšanje aktivnosti s težko oborožitvijo v večernem času.

Na današnji skupni novinarski konferenci v Postojni je ministrica Andreja Katič dejala, da so lani podpisali aneks k pogodbi o uskladitvi interesov uporabe in upravljanja vojaške infrastrukture ter realizirali dogovor o finančnem nadomestilu za leti 2014 in 2015 v višini 150.000 evrov, za leto 2016 pa imajo za vzdrževanje infrastrukture okvirno planirano podobno vsoto denarja. Po besedah postojnskega župana Igorja Marentiča gredo pogovori v smeri, da bi denar lahko namenili tudi za gradnjo gasilsko-reševalnega centra. Po novinarski konferenci je za spletni portal Novice z Notranjske povedal:

IC_C0042

O prihodnosti vadišča je Katičeva pojasnila, da potekajo analize in priprava primerjave ureditev v primerljivih državah, glede možnosti zaprtja Počka pa je povedala, da se zaveda volje prebivalstva, “da pa je to osrednje vadišče Slovenske vojske in da nimamo na razpolago drugega”. Že zdaj del aktivnosti usmerjajo tudi na druga območja v Sloveniji, vsa težja usposabljanja pa selijo v druge države.

MINISTRICA KATI¦î V POSTOJNI - Valter Leban-2830

Redkobesedna pa sta bila tako ministrica kot župan glede vprašanja odškodnine. Marentič  je spomnil, da je v preteklosti že bil podpisan dogovor o sofinanciranju v višini 1,3 milijona evrov, ki da je tudi izhodišče občine za pogajanja, vendar na ministrstvu – tako Katičeva – tolikšnega zneska za odškodnine ministrstva v tem trenutku nimajo.

Blanka Markovič Kocen, STA

Foto: Valter Leban

MINISTRICA KATI¦î V POSTOJNI - Valter Leban-2930

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja