Obvestilo

Na Postojnskem in Pivškem enajst novih podjetniških zgodb

V sredo in četrtek, 9. in 10. novembra, sta se v Postojni in Pivki odvila dva zaključna dogodka intenzivnega podjetniškega programa Biznis in PIP, ki ga je Podjetniški inkubator Perspektiva zasnoval skupaj z občinama Postojna in Pivka, in sicer z namenom spodbujanja novih podjetniških zgodb in ambicij mladih podjetij oziroma podjetnikov začetnikov.

Ko ideja postane uresničljiva …

Enajst udeležencev programa, ki je v šesttedenskem usposabljanju osvojilo pomembne podjetniške veščine in razvijalo svoj poslovni model, se je s svojo podjetniško idejo prvič predstavilo širši javnosti. Gre za pomembno prelomnico, ko so vse dosedanje namere in želje mladih oziroma novih podjetnikov, postale uresničljive in marsikomu jasen kažipot za nadaljnje podjetniške korake ter uspehe.

Predstavitve mladih podjetnikov in posameznikov, ki bodo na podjetniško pot šele stopili, so namreč dokazale, da je želja nadvse velika, namere pa resne. Vsaka od podjetniških idej je inovativna, ima tržni potencial, je izvedljiva, ima širši pomen za družbeno okolje in prispeva k razvoju gospodarstva v lokalnem okolju in širše.

Od CNC strojev do psiho- in apiterapije

V Postojni se je predstavilo pet udeležencev. Metka Mikuletič, ki deluje v okviru svojega podjetja Mimotho, je javnosti predstavila idejo nizko-serijskih zbirateljskih kosov nakita za moške v obliki unikatnih manšetnih gumbov. Luka Volk iz podjetja XPATH CNC machines razvija in izdeluje 3-osne CNC stroje. Denis Vitez, ki je soustanovitelj podjetja v nastajanju, vidi svojo poslovno zgodbo v lastni platformi za upravljanje s pametnimi inštalacijami v domovih. Sanja Guček, strokovnjakinja za psihoterapijo bo svojo poslovno pot v prihodnje snovala na pomoči, namenjeni drugim. Polona Senčar Otoničar želi na svoji lastni podjetniški poti strankam ponuditi celovito rešitev za reševanje bivanjskih izzivov, in sicer pripravo in vodenjem projektov prenove doma od ideje do izvedbe.

V Pivki se je predstavilo šest podjetniških idej letošnjega programa Biznis in PIP, ki so bile usmerjene na področje turizma. Tadeja Zadelj s svojo poslovno idejo razširja že uveljavljen festival Okusi Pivških jezer na pet kulinaričnih dogodivščin v lokalnem prostoru, pri lokalnih ponudnikih. Rok Mikuletič, naravoslovni fotograf, ima namen izdelati otroško domišljijsko-izobraževalno knjigo o živalih. Anita Urbančič, vodja prodajnega programa pri Domači marendi vzpostavlja novo kulinarično doživetje s kulturnim pridihom, produkt Krpanova pojedina. Tjaša in Jernej Žgur nameravata turistično ponudbo Zelenega krasa obogatiti z organizacijo in izvedbo enodnevnega izleta za družine z otroki, s poudarkom na spoznavanju gozdnih prebivalcev. Aleš Jenko in Teja Milharčič želita nadgrajevati vsebine njunega apiterapevtskega ekološkega čebelnjaka. Ana Penko pa bi rada na idilični lokaciji Dvorca Turn uveljavila projekt Podari si rože, namenjen butičnemu poročnemu doživetju.

Program obeh zaključnih dogodkov, ki so ga v prvi vrsti zasnovali podjetniki sami, uspešno podjetniško zgodbo pa so za popestritev s sodelovanjem sooblikovali tudi vsi prisotni, je s svojim nastopom in glasbo obogatil Jure Počkaj, sicer uspešen podjetnik, tudi lanskoletni udeleženec programa Naša Perspektiva, ki je prejel nagrado za najboljši pitch, in pa del podjetniške skupnosti Podjetniškega inkubatorja Perspektiva.

10 000 eur za naj poslovno idejo

Prav vseh enajst podjetij oziroma podjetnikov začetnikov je prepričalo do te mere, da si bo Podjetniški inkubator še naprej prizadeval za njihovo močno podporo in spodbude pri njihovih podjetniških korakih. Vendarle pa sta bila zmagovalca obeh dogodkov le dva, ki sta za svojo NAJ POSLOVNO IDEJO prejela vsak po 10.000 eurov.

Strokovna komisija v Postojni, v sestavi podjetnice Ajde Novak iz OTB marketing, Kristine Kalister iz Občine Postojna in Ane Širca, predstavnice Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva, je za najboljšo poslovno idejo izbrala LUKO VOLKA, ki s sodelavcem že vodi mlado podjetje in razvija manjše, računalniško krmiljene CNC stroje, uporabne za rezanje, graviranje ali rezkanje najbolj kompletnih, natančnih in zahtevnih produktov vseh mehkih materialov. Finančno spodbudo, 10.000 eurov in iskren stisk rok mu je namenil postojnski župan Igor Marentič.

V Pivki je strokovno komisijo, v sestavi Jane Gržinič, direktorice Zavoda za turizem Pivka, Dejana Iskra iz RRA Zeleni kras, Erike Kovačič iz Občine Pivka in Ane Širca, predstavnice Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva, najbolj navdušila poslovna ideja ANITE URBANČIČ. Z idejo Krpanove pojedine, katere glavni slogan je Butično kulinarično doživetje s kulturnim pridihom, želi doseči dodano vrednost obstoječim turističnim storitvam s ponudbo lokalne kulinarike na terenu oplemeniteno z obiskom Martina Krpana. Nagradni bon v vednosti 10.000 eurov je zmagovalki predal pivški župan Roberta Smrdelja.

Podjetniški inkubator Perspektiva / Uredništvo NzN

Foto: Anja Halik

 

 

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja