Obvestilo

Na Postojnskem in Pivškem pijejo boljšo vodo

Več kot 41 milijonov evrov vreden projekt, ki bo z vodo oskrboval približno 21 000 prebivalcev in je izdatno podprt s kohezijskimi sredstvi, se bliža koncu. Župana občin Postojna in Pivka, Igor Marentič in Robert Smrdelj, ter direktor podjetja Kovod Postojna s sodelavci so na današnji novinarski konferenci predstavili prenovljeno vodarno Malni.

»Gre za daleč največjo investicijo v Pivki in Postojni oziroma trikrat večji projekt od kateregakoli doslej,« je uvodoma dejal pivški župan Smrdelj, ki je poudaril, da so biki potrebni številni dogovori med občinama ter izpostavil pomembno vlogo Kovoda. »Ni bila šala prekopati obe občini po dolgem in počez,« je hudomušno pripomnil postojnski župan Marentič in dodal, da je s tem obnovljeno glavno vodno ožilje, skupno kar dobrih 62 km, obeh občin. Po njegovih besedah imajo na Postojnskem in Pivškem zdaj eno najčistejših voda v Sloveniji.

Objekt Vodarna Malni je namenjen pripravi vode za javni vodovodni sistem občin Postojna in Pivka. Direktor Kovoda David Penko pojasnjuje, da ltrafiltracija, ki je najbolj ključna sprememba, poteka leto dni. »Od tedaj na iztoku nimamo preseženih nobenih parametrov, večje pa so tudi zmogljivosti,« pravi Penko. Podobno velja tudi za vodarno Korotan. »Motnost je zdaj 0,001, prekuhavanje pa je potrebno pri vrednosti nad eno«. Gre za drugačen sistem čiščenja, moduli se vsako uro očisti. Delovanje vodarne in celotno omrežje od zajetja prek vasi se spremlja on line, sistem opozori na vsak spremenjen parameter. Kapaciteta vodarne je 150 litrov na sekundo.

»Voda je bila sicer že prej neoporečna, razlika pa je v tem, da jo lahko, ko imamo problematične vode, očistimo, prej pa tega nismo mogli. Zmanjšali smo možnost, da pride do neoporečne vode,« direktor Kovoda povzema razlike v primerjavi s stanjem pred investicijo.

»Postopki so se spremenili, vse poteka v zaprtih filtrskih enotah, da nimamo nobenega neposrednega stila z vodo. Nadzor je popolnejši iz objektov se zajema več podatkov,« pojasnjuje Blaž Kolar, vodja vodarne.

Na območju občine Postojna so predvidene dodatne gradnje vodovoda na Notranjski, Volaričevi in Erazmovi ter posledično Kraški ulici v skupni dolžini približno 1050m. V Občini Pivka pa bodo izvedli razdelilni cevovod v dolžini 850 m v naselju Selce po zaselku Radohova vas ter ureditev odvajanja fekalnih vod aglomeracije Pivka ter rekonstrukcija obstoječega cevovoda za Slovensko vas v dolžini približno 1750 m. Dela bodo potekala v letih 2018 in 2019.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja