Obvestilo
Poplavljena Škocjanska pot na Rakeku. 29.2.2016. Foto: Ines Mele
Poplavljena Škocjanska pot na Rakeku. 29.2.2016. Foto: Ines Mele

Na Rakeku poplavilo Škocjansko pot

Rakek – Močno deževje je v zadnjih dneh vplivalo na višanje vodostajev in pojavljanje večjih količin površinskih voda na Notranjskem. Že vremenske napovedi so opozarjale, da se bo gladina vode Cerkniškega jezera, na Planinskem polju ter drugih ojezerjenih kraških poljih v teh dneh zviševala. Danes zjutraj je poplavilo tudi Škocjansko pot na Rakeku.

Voda na kraški zemlji rada preseneti na številnih območjih in tako je bilo danes tudi na Škocjanski poti na Rakeku, kjer je tamkajšnje prebivalce zjutraj predramila poplava ceste, vrtov in zemljišč. Krajani pojasnjujejo, da jim vrtove in njive v zadnjih letih poplavlja večkrat. Po njihovem mnenju vzrok za poplavljanje tiči predvsem v vodah, ki se stekajo iz javorniško-škocjanskega območja ter se zaradi posegov v zadnjih letih zadržujejo in iztekajo drugače kot doslej. Velik pomen ob tem pripisujejo zasutju dveh kraških jam, ki sta služili kot ponikalnici ter infrastrukturnim posegom ob urejanju bližnje industrijske cone (Podskrajnik II.).

Kot nam je uspelo izvedeti, je po intervenciji komunalne službe, ki je poskrbela za sprostitev odtekanja, poplavljena voda zatem upadla. Območje je sicer še vedno močno razmočeno, voda se še vedno izteka iz gozda v smeri naselja, a tokrat v odtočni kanal pred naseljem. Vrtovi nekaterih hiš pa so še delno poplavljeni.

[smart-photo width=”100%” can_zoom=”false” can_change_mode=”true” draggable_zoom=”false” zoom_size=”fill” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#000000″ title_expanded=”true” slideshow=”false” tooltips=”true” tooltip_close=”Zapri” tooltip_full_screen=”Celoten zaslon” tooltip_random=”Naključna” tooltip_see_all_photos=”Poglej vse fotografije” tooltip_see_other_albums=”Poglej drug album” tooltip_slideshow=”Prezentacija” tooltip_toggle_thumbnails=”Predogledne sličice” tooltip_zoom=”Povečaj”] [/smart-photo]

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja