Obvestilo

Na robu zmogljivosti: po ekstremni tekmi v Berlinu se Izak Hribar Meden odpravlja na Češko

Izak Hribar Meden iz PGD Žerovnica se po tekmi na stolpnico v Berlinu, kjer sta maja z Rokom Hribarjem s 16. mestom dosegla najboljšo slovensko uvrstitev v vsej zgodovini tekmovanja, tokrat odpravlja novemu izzivu naproti. 12. julija bo namreč nastopil na Češkem v mestu Jihlava, kjer bo potekala ena izmed evropskih tekem v Fire Combat Challenge, to sta, kot tekmovalci in gledalci radi rečejo tej disciplini, najtežji dve minuti v (gasilskem) športu. 

Fire Combat Challenge je namreč preizkušnja, kjer mora tekmovalec pokazati izjemno fizično in psihično pripravljenost. Poleg teka v 3. nadstropje, kamor na rami odnese 20-kilogramsko utež, mora opravljati različne naloge, med drugim tudi prenašanje 80-kilogramskih bremen. Vse to seveda poteka v polni gasilski opremi z dihalnim aparatom na čelu, teža opreme pa znaša preko 20 kilogramov.

Po Berlinu, kjer je Izak z Rokom premagal 770 stopnic in 39 nadstropij v manj kot 8 minutah, so se priprave na Češko začele praktično takoj. Kot pravi Izak, mu motivacije in volje do treninga ni zmanjkalo, veliko mu pomeni podpora domačega okolja, domačega društva iz Žerovnice in Gasilske zveze Cerknica. Priprave na Češko kot tudi priprave na Berlin so bile težke in zahtevne, vendar uspešne. 

Trening

Osnovni trening oziroma baza Izaku pomeni tek, tako je je v zadnjih dveh mesecih pretekel 500km, opravljal treninge na Slivnico z dihalnim aparatom in seveda treninge moči. Na taki preizkušnji bo moral združiti tako hitrost, moč in vzdržljivost, kar je poseben zalogaj. To bo za Izaka prvi Fire Combat Challenge in kot pravi, gre na Češko predvsem po izkušnje, seveda pa bo stremel tudi za čimboljšim rezultatom. Znova bodo tekmovalci prihajali iz celotne Evrope, med njimi mnogi profesionalci. 

Po Češki odhaja na atraktivno tekmo na Hrvaško, v mestece Tisno na Murterju, kjer bo prvič potekal Fire Combat Challenge. Zaradi vročine in bližine morja bodo razmere še posebej zahtevne. Tekma na Murterju bo 3. avgusta.

Fire Combat Challenge in maraton  

Tekma na Češkem in na Murterju je uvod v štirimesečni projekt, kjer bo Izak poskušal postati prvi Slovenec, ki bo premagal FCC pod 2 minutama in pretekel maraton pod tremi urami. To je projekt, ki je zelo zahteven, posebej zato, ker so priprave na obe tekmovanji popolnoma različn, na eni strani gre za izjemno eksplozivnost in moč, na drugi za dolgotrajno vzdržljivost. 42km bo pretekel v Ljubljani oktobra.

Tekmovanje na Češkem bo možno spremljati v celoti na Izakovem profilu v živo.

Foto: Ljubo Vukelič, osebni arhiv I. H.

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja