Obvestilo

Najboljša predstava 55. Linhartovega srečanja je Ikarus

Priznanje za najboljše gledališke stvaritve pretekle sezone, matička, je za najboljšo predstavo v celoti je prejelo Društvo Mali Petelin iz Senovega za predstavo Ikarus avtorja in režiserja Roka Sande. S tem se je v Postojni v soboto zvečer končalo 55. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije in zamejstva.

Postojna – Žirija je poleg matička za najboljšo predstavo v celoti podelila še tri matičke – vse tri so za izjemno igro tokrat dobile igralke – in tri diplome Linhartovega srečanja.

Matička za žensko vlogo so prejele Lili Bačer Kermavner in Nives Mikulin za vloge v predstavi Triko Šentjakobskega gledališča Ljubljana ter Klavdija Japelj za vlogo Zinke v predstavi Goli pianist Teatra JJ, KD Janez Jalen Notranje Gorice.

Diplome Linhartovega srečanja pa sta si poleg Roka Sande prislužila še Gledališka skupina ONinME Ljutomer za predstavo Grenki sadeži pravice in Tomaž Krajnc za režijo predstave Macbeth Gledališča Zarja Celje.

Ob začetku festivala so podelili tudi najvišja priznanja na področju ljubiteljskega gledališča za leto 2015 – Linhartovo plaketo je prejel celjski ljubiteljski igralec Živko Beškovnik, Linhartove listine pa igralec Stane Čuden, igralka in organizatorka Petra Mlinar ter igralec Bojan Vister.

O nagradah na letošnjem Linhartovem srečanju je odločala komisija, ki so jo sestavljali predsednica žirije, kritičarka, teoretičarka in direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran, režiser, dramatik in profesor na AGRFT Matjaž Zupančič ter igralec Jurij Zrnec. V treh festivalskih dneh so si ogledali devet predstav, od tega je bilo sedem tekmovalnih.

Po besedah direktorja Linhartovega srečanja Matjaža Šmalca je kakovost predstav, kar je, glede na to, da gre za amatersko produkcijo, še posebej obetavno.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Valter Leban

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja