Obvestilo

Najboljša sezona Parka Postojnske jame

Sredi avgusta je minilo sedem let, odkar je vodenje podjetja Postojnska jama prevzel Marjan Batagelj, določil nove smernice razvoja, zastavil visoke cilje in s tem postavil nove temelje ne samo postojnskemu, ampak tudi slovenskemu turizmu.

V vseh teh letih smo razvoj turizma ustvarjali s pomočjo promocijsko – prodajnih aktivnosti, kot tudi z razvojem produktov, višanjem kakovosti storitev in ne nazadnje z vlaganjem v infrastrukturo, tako, da smo bili na sezone, ki so prihajale, pripravljeni.  Uspehi so zgolj posledica skrbnega načrtovanja in pravočasnega zaznavanja potreb sodobnega gosta

  1. avgust – dan presežkov

V Parku Postojnske jame namreč v letošnjem letu beležimo izjemno dober obisk in lahko govorimo o najboljši sezoni zadnjih treh desetletij in eni najboljših nasploh, saj rekordi padajo kot po tekočem traku. Izjemne rezultate tako beležimo po številu obiskovalcev vseh znamenitosti Parka, zasedenosti nočitvenih kapacitet, pa tudi prometu v gostinstvu in trgovini. Rekordni dan po številu obiskovalcev v enem dnevu je bila sobota, 19. avgust, ko si je Postojnsko jamo ogledalo 6730 gostov, Predjamski grad 2892, ostale znamenitosti pa še nadaljnjih 3000 obiskovalcev. Tako smo skupaj v enem dnevu zabeležili okrog 12500 obiskov, kar je več kot primerljivo z leti, ko je Postojnsko jamo obiskovalo največje število gostov. Še vedno največ obiskovalcev prihaja iz tradicionalnih trgov: Italija, Nemčija, Madžarska, Velika Britanija, Poljska in druge evropske države, med prvimi desetimi po številu pa so tudi gostje iz Južne Koreje, Japonske, ZDA in Izraela. Delež domačih obiskovalcev je v poletnih mesecih kot ponavadi manjši od letnega povprečja in se giblje okrog  8%.

Konec leta pričakujejo 38-milijontega obiskovalca

Sicer pa vse znamenitosti v upravljanju podjetja Postojnska jama v primerjavi z lanskim letom beležijo porast števila obiskovalcev. V primerjavi z lanskoletnim se odstotek povečanja giblje od 12 do 23 % odvisno od znamenitosti, skupno število obiskov pa je v primerjavi z lanskim letom večje za skoraj 15 %, kolikor znaša tudi porast števila obiskovalcev Postojnske jame. Postojnsko jamo si je od začetka leta do konca avgusta ogledalo 560.000 gostov, vse znamenitosti v upravljanju podjetja pa že 900.000. Tako še pred koncem leta pričakujemo tudi skupno 38 milijontega obiskovalca Postojnske jame, čeprav je bilo to načrtovano šele v naslednjem letu, ko bomo praznovali 200. obletnico odkritja notranjih delov Jame. Čeprav vsa turistična Slovenija šteje prihode in število gostov (približno 15% porasta), smo sami najbolj ponosni na finančne kazalce. Slovensko povprečje porasta prometa turističnih akterjev je 5,6%, kar še vedno kaže na “cenenost” slovenskega turizma.

Poslovno leto s 7 milijoni evrov čistega dobička

V Postojnski jami so prihodki porasli v prvih osmih mesecih za 20%, tako, da z veliko verjetnostjo trdimo, da bomo poslovno leto končali s 25 miljonov eur prometa v primerjavi z lanskimi 20 miljoni in s kar 7 miljoni čistega dobička (lani 5 miljonov). To nam omogoča nove investicije in prevzeme, ki jih financiramo izključno z lastnimi sredstvi. Seveda pri tem ne pozabljamo za zadovoljstvo zaposlenih in v času rekordov tudi mesečno dodatno nagrajujemo njihov trud. To nam omogoča visoka dodana vrednost na zaposlenega, ki bo letos presegla 70.000 Eur. Držimo se načela “delaj in deli”.

Hotel Jama med najbolje ocenjenimi hoteli pri nas

Za odlično poslovno potezo se je izkazala tudi prenova Hotela Jama, ki je v dobrem letu ponovnega poslovanja postal eden najbolje ocenjenih hotelov v Sloveniji. Hotel v neposredni bližini vhoda v Postojnsko jamo, a še vedno sredi neokrnjene narave, beleži izjemen obisk, saj je v poletnih mesecih vsak dan praktično v celoti zaseden, zato že razmišljamo o prenovi še drugega dela z dodatnimi 80 sobami. Tudi po glavni poletni sezoni hotel ne zapira svojih vrat, spremenila se bo le struktura obiskovalcev – pretežno pare in družine, ki bivajo pri nas v poletnem času, bodo zamenjali poslovni in skupinski gostje. Razveseljuje nas podatek, da gostje, ki prenočujejo v hotelu Jama zadovoljstvo z našimi storitvami in svoje navdušenje delijo tako preko javnih družbenih omrežij – odločevalcev nakupa, kot preko svojih, kar je za nas najboljša pohvala in tudi reklama. Dokazali  smo, da tudi trditve, da hotel potrebuje tri leta, da postane uspešen, ne držijo. Res pa je, da so naši pristopi v hotelirstvu popolnoma drugačni od običajnih in utečenih v slovenskem prostoru.

Letošnje novosti

Tudi letos izpostavljamo nekaj novosti v ponudbi, ki so zadnja leta pri Postojnski jami stalnica. V Parku Postojnske jame smo gostinsko ponudbo dopolnili z novo restavracijo, ki smo jo imenovali »Magdalena Food & Fun«. Gre za kombinacijo sodobne »street food« ponudbe in domačih dobrot. Sicer pa se ponudba parka prilagaja povpraševanju obiskovalcev, še posebej v gostinstvu, namestitvah in prodaji spominkov. Obdržati in nadgraditi želimo tudi kakovost vseh naših storitev. Tako med Postojnsko jamo in Predjamskim gradom tudi letos vozi brezplačen avtobus, pri Postojnski jami imamo še vedno na voljo brezplačne varovane pesjake, kjer lahko gostje pustijo svoje domače ljubljenčke med svojim obiskom jame in njihovo kapaciteto smo morali zaradi povpraševanja še povečati. Poleg tega v Predjamskem gradu uvajamo fotografiranje v viteških oklepih, viteške tabore s ponudbo streljanja s samostreli in loki ter nočni ogled gradu z zvočno interpretacijo.

Daleč najpomembnejše pa so novosti pri interpretaciji Postojnske jame, Predjamskega gradu, Proteusove jame Vivarija in razstavnega Paviljona EXPO, saj na ta način postane doživetje izjemno in nepozabno. Obiskovalcem je letos na voljo prenovljeni Vivarij Proteus, ki je posvečen izredno bogatemu živalskem svetu naše jame, dopolnjen tudi s prikazom lanskoletnega zgodovinskega dogajanja za Postojnsko jamo – razmnoževanja človeške ribice. Vivarij ima posebno izobraževalno vlogo, zato nas je ob idejnih zasnovah prenove vodila tudi želja po tem, da bi obiskovalcem, predvsem otrokom, naše živali ostale čim bolj v spominu. Tako je nastal Svet junakov teme, saj prilagoditve živali spominjajo na posebne sposobnosti, kakršne imajo samo super junaki.  V prenovljenem Vivariju bodo vsi na duhovit in preprost način spoznali zanimive in prikupne živali, ki živijo v najbolj raznolikem živalskem jamskem habitatu na svetu.

Trudimo se, da je obisk atrakcij Parka Postojne jame doživetje in da obiskovalce spreminjamo v občudovalce. To nam potrjuje tudi dejstvo, da so že nekaj let zapored prav vse naše atrakcije in tudi namestitve prejeli Certifikat odličnosti (Cerificate of Excellence), ki ga na podlagi ocen obiskovalcev podeljuje največji turistični spletni portal na svetu Tripadvisor, saj povsod dosegamo oceno najmanj 4,5 od 5 možnih.

Vir: Postojnska jama

Na vodilni fotografiji Park Postojnska jama (arhiv Postojnska jama)

Hotel Jama, zunanja terasa 144: Iztok Medja, vir arhiv Postojnska jama

Predjamski grad 2017_002: Iztok Medja, vir arhiv Postojnska jama

 

Ne spreglejte

Štefančičeva nova knjiga – zborovska kronologija na Logaškem

Pesem druži in združuje ljudi, ki so si lahko še tako raznoliki po razmišljanju, čutenju, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja