Obvestilo

»Najlepši oder na svetu!«

Drugi dan medved-narodnega festivala Plavajoči grad so zaznamovali nastopi umetnikov na Gorenjem Jezeru. Najprej so v središču vasi nastopili člani Ensambla Lodi Teatra iz Italije (na sliki), ki so s svojim nastopom na hoduljah navdušili vaščane in številne obiskovalce iz drugih krajev.

Plavajoči gradII-Lodi

Loška dolina vse bolj »poplavljena«

Star gasilski kombi, ki ga je Matija Solce preuredil v potujoči oder, je zbrane potem popeljal do mosta proti Lazam, kjer so v visoki travi sredi polja oziroma na dnu suhega jezera že igrali glasbeniki iz Izraela zbrani v skupini Hayelala. Petčlanski zasedbi se je med nastopom včasih pridružil še kak prijatelj in skupaj z njimi zazibal občinstvo, ki je sproščeno sedelo ob svečah. Vodja skupine je med koncertom povedal, da je to brez dvoma najlepši oder, kjer so kdaj nastopali. Umetniki in obiskovalci smo se potem premaknili do gostilne Herblan, kjer so s svojimi kitarami nastopili še Jakob Kobal iz Idrije, Tessa Devine in Tullara Connors iz Avstralije, tolkalka Monserrat Vasquez Ladron de Gueuara iz Čila ter Anglež David Evans s prijatelji iz Izraela, s Švedske in Češke.  Prijetni zvoki petja in številnih glasbil so se pozno v noč razlivali po jezeru in ustvarjali spomine, ki jih bomo vsi, ki smo imeli srečo, da smo bili del tega dogodka, radi nosili v svojih srcih.

Ministrica v »Štali«

V torek dopoldan so se glasbeniki spet zbrali v Podcerkvi, kjer so popestrili odprtje nove galerije »Štala« (na vodilni sliki) , ki jo je v svojih prostorih uredil zavod Ars Viva. Trak so slovesno prerezali ministrica za kulturo RS Julijana Bizjak Mlakar, župan občine Loška dolina Janez Komidar ter direktor in gonilna sila zavoda Ars Viva Benjamin Žnidrašič. Ministrica si je ogledala tudi delavnico slikarjev z usti in nogami, ki je v tem času potekala v družabne prostore preurejenem starem skednju in bližnji okolici. Vesela je bila čudovitega sprejema, ki so ji ga s svojimi skladbami pripravili člani Etno World Histeria Orcestra. Popoldan se je festival nadaljeval z nastopi na Babni polici in Babnem polju.

Ulične predstave in glasbeni nastopi tako vsak dan v drugi vasi razveseljujejo zbrane vaščane. V dolino je prispel tudi potujoči cirkus Soluna (na sliki), ki bo do nedelje vsak dan nastopali pri gradu ob 18.00. Danes bo pri razvalinah gradu Koča vas mogoče videti projekcije teatra Libušin in glasbenike, ki bodo pripravili glasbeno zaveso, v kateri bo stara pisma brala domačinka gospa Milena Ožbolt, jutri pa se ob 18.00 pri gradu Snežnik že začne festivalski del dogodka.  (MiR)

Plavajoči gradII-Etno Saluna

Foto: Mario Žnidaršič

Ne spreglejte

Večer folklore v Cerknici

Kulturni dom v Cerknici je sinoči gostil Območno revijo folklornih skupin in poustvarjalcev glasbenega izročila …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja